Kanta-Häme

Kauppakamari: Hämeessä vaisut näkymät

– Hämeen vastaajien suhdannearviot ovat koko maan keskiarvoa vaisummat, tiivistää Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio EK:n huhtikuussa valmistuneen suhdannebarometrin paikallisen sanoman.

Hämeessä teollisuuden ja rakentamisen suhdannenäkymät ovat pysyneet lievästi miinuksella alkuvuoden aikana ja maakunnan suhdanneodotukset ovat koko maan toiseksi heikoimmat.

Teollisuus- ja rakennusalan tuotanto oli alkuvuonna laskusuunnassa. Tilauskirjojen odotetaan pysyvän ohuina myös kesäkuukausina, jolloin myös normaali kausivaihtelu pitää kysyntää matalana ja uuden työvoiman tarvetta vähäisenä.

Positiivisia odotuksia on yrityksissä asetettu vasta tulevalle syksylle tai jopa tuleville vuosille.

Uudet investoinnit eivät ole tällä hetkellä kiinni niinkään rahoituksesta vaan heikoista tulevaisuudenodotuksista.

– Yritysten kannalta tilanne on edelleen odottava. Näkyvissä ei ole riittävän voimakasta positiivista nostetta, jotta yritykset investoisivat, sanoo toimitiloja rakentavan FM-Haus Oy:n toimitusjohtaja Juhani Sjöman Hämeen Kauppakamarin tiedotteessa.

Samalla linjalla ollaan myös rakennustarvikepuolella, jossa aavistellaan jo pientä investointien nousua EU-alueella. Hintojen lasku on kuitenkin syönyt kannattavuutta.

– Monissa maissa on orastavaa elpymistä. Markkinoilla on kuitenkin enemmän tarjontaa kuin kysyntää, joten Suomen kustannuskilpailukykytekijöiden merkitys on suuri, Suomen Kuitulevy Oy:n toimitusjohtaja Sakari Wallin sanoo.

Palvelualalla myynnin ennakoidaan alkuvuoden laskun jälkeen kasvavan kesällä.

Hämeessä yrittäjät ovat tulevaisuudenodotuksissaan lähellä koko maan keskiarvoa. Kustannusten nousu on kuitenkin heikentänyt palvelualan yritysten kannattavuutta vuoden takaisesta.

Varovaisen positiiviset näkymät eivät välttämättä heijastu työllisyyteen.

Palvelualalla henkilökuntaa vähennettiin talvella melko yleisesti ja Hämeen kauppakamarissa arvellaan työvoima supistuvan hieman edelleen kevään ja alkukesän aikana. HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic