fbpx
Kanta-Häme

Kauppakamari kiittää hallituksen ripeitä päätöksiä

Keskuskauppakamari kiittää hallitusta kilpailukykyä parantavista päätöksistä, jotka julkaistiin tiistaina. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä huomauttaa, että kaikki tietävät Suomen talouden huonon tilan.

– On tärkeää, että aikataulusta ei tingitty. Päätökset nostavat Suomen uskottavuutta kotimaassa ja maailmalla, Penttilä sanoo.

Penttilän mielestä päätökset merkitsevät rytminmuutosta laajemminkin koko Suomessa. Keskuskauppakamarin slogan on nyt rytminmuutos.

– Kasvu tulee korvien välistä. Täytyy tulla uusi tapa toimia, Penttilä sanoo.

Keskuskauppakamarin talouspoliittisella asiantuntijalla Johnny Åkerholmilla ei ole antaa lukuja, miten hallituksen päätökset parantavat Suomen kilpailukykyä. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että päätökset parantavat kilpailukykyä.

– Päätökset vaikuttavat myönteisesti kasvuun, mutta vaikutukset tulevat vähitellen.

Åkerholmin mukaan päätökset alentavat kustannuksia. Siten ne heijastuvat myös elinkeinoelämään.

Hän muistuttaa, että enää ei ole mahdollista palauttaa kilpailukykyä devalvoimalla valuutta. Kilpailukyvyn palautus on siten tehtävä muilla tavoilla.

– Markkinatalouteen pitää kuulua, että yleinen kustannustaso myös laskee, Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja, Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski sanoo.

Åkerholmin mielestä nyt tarvitaan painotusta kasvuun. Suomeen on syntynyt tilanne, että kymmeneen vuoteen bruttokansantuote ei lainkaan kasva.

– Suurin osa kasvusta menee vielä passiiviselle väestölle. Aktiiviväestölle jää todella vähän jaettavaa.

Ammattiyhdistysliike arvostelee kitkerästi hallituksen leikkauspäätöksiä ja pakkolakia. Tunnelma työmarkkinoilla on kiristynyt.

– On poikkeustilanne, jossa tarvitaan poikkeustoimia, toimitusjohtaja Penttilä sanoo.

Penttilän mielestä ay-liike on vastuussa siitä, että tilannetta ei vedetä liian kireälle. Se vaikuttaa taas siihen, miten osapuolet tulevat toimeen poikkeustilanteen jälkeen.

– Työmarkkina-asiat eivät kuulu meille. Kyse on kuitenkin siitä, onko yrityksillä vuoden kuluttua mahdollisuus maksaa palkkoja.

Keskuskauppakamari näkee myös uhkia taloudellisessa kehityksessä. Vaikka Keskuskauppakamari sinänsä pitää hallituksen verolinjauksia hyvänä, se pelkää sote-uudistuksen entisestään kiristävän verotusta.

– Rahoitusmalliin liittyy merkittäviä uhkakuvia. Selkeä vaihtoehto olisi järjestää rahoitus yksikanavaisesti valtion kautta ja leipoa sote-vero osaksi valtion tuloveroasteikkoja, Keskuskauppakamarin veroasiain johtaja Ann-Mari Kemell sanoo.

Keskuskauppakamari vastustaa epäselvää jaettua rahoitusmallia tai uuden veron perustamista. Jos valtio vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon kuluista, nämä menot katoavat kunnilta.

– On huolehdittava, että kunnat myös vastaavasti laskevat verotustaan, Kemell huomauttaa.

Toimitusjohtaja Penttilä kertoo, että Keskuskauppakamari keskittyy nyt kolmeen teemaan. Ne ovat “verot alas”, julkisen sektorin reformi ja liikenneväylät. Julkisen sektorin reformilla tarkoitetaan byrokratian purkamista, joka on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

– Realismia ei ole, että veroaste laskisi yhden kalenterivuoden aikana.

Keskuskauppakamarin johto vieraili keskiviikkona Hämeen kauppakamarin luona Lahdessa. HäSa

Menot