Kanta-Häme

Kauppakamari kysyi: Paikallinen sopiminen kiinnostaisi Hämeen yrityksiä

Kauppakamari teki koronakyselyn. Konkurssiriski on noussut 30 prosenttiin..
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eeriikäisen mukaan yrittäjien mielestä toteuttamiskelpoisia infrahankkeita olisivat Vt 4 Hartola–Oravakivensalmi ja Vt 2 Humppilan perusparannuskohteet sekä Janakkalaan suunniteltu raakapuuasema. Kuva: Terho Aalto
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eeriikäisen mukaan yrittäjien mielestä toteuttamiskelpoisia infrahankkeita olisivat Vt 4 Hartola–Oravakivensalmi ja Vt 2 Humppilan perusparannuskohteet sekä Janakkalaan suunniteltu raakapuuasema. Kuva: Terho Aalto

Suomen kilpailukykyyn vaikuttaisi myönteisesti paikallisen sopimisen laajempi mahdollisuus.

Tätä mieltä ovat Hämeen kauppakamarin alueen yritykset. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

– Alueemme yrityksistä yli 90 prosenttia kannatti paikallisen sopimisen laajentamista ja työvoimakustannusten alentamista ansioverotuksella ja palkkamaltilla. Lisäksi yritykset pitivät tärkeänä investointeihin kannustavaa veromallia, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeessä vastanneet yritykset suhtautuivat myönteisesti myös nopeasti käynnistettäviin tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin.

– Myönteisesti tai erittäin myönteisesti tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin suhtautui 75 prosenttia ja nopeasti käynnistettäviin raiteiden korjaus- ja parannusinvestointeihin 57 prosenttia.

Merkittäviä infrahankkeita kauppakamarin ja yrittäjien mielestä ovat esimerkiksi Vt 4 Hartola–Oravakivensalmi ja Vt 2 Humppilan perusparannuskohteet sekä Janakkalaan suunniteltu raakapuuasema.

Hämeessä vastanneista yrityksistä 52 prosenttia kertoo, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta.

Myös seuraavan kahden kuukauden aikana 45 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan tai kasvavan.

90 prosenttia vastanneista kertoo koronaviruksen jo vaikuttaneen tai vaikuttavan edelleen yritystoimintaan. Lisäksi 80 prosenttia sanoo koronavirusepidemian vaikuttaneen liikevaihtoon negatiivisesti. Seuraavalle kahden kuukauden aikana vain 15 prosenttia arvioi liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan.

– Konkurssiriski on hieman noussut ja on nyt 30 prosenttia. Edellisessä kyselyssämme se oli 26 prosenttia, toteaa Eerikäinen.

Kauppakamarien kysely tehtiin 1. kesäkuuta. Kyselyyn vastasi 2 715 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen kaiken kokoisista yrityksistä. 

Hämeen kauppakamarin alueella vastanneita yrityksiä oli 149 ja vastanneista noin 80 prosenttia on alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa.

Päivän lehti

3.7.2020