Kanta-Häme

Kauppakamarin toimitusjohtaja patistaa Kanta- ja Päijät-Hämettä yhdessä barrikadeille

– Jos halutaan kasvaa, on tehtävä yhdessä töitä, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Kauppakamarin uusi toimitusjohtaja kehottaa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntia yhteistyöhön muuallakin kuin yhteisessä kauppakamarissa. Hän ei näe niiden tavoitteissa ristiriitaa.

– Maakuntien tavoitteet ovat vahvasti yhteiset. Lahti ja Hämeenlinnan muodostavat luonnollisen Kehä 5:n.

Jussi Eerikäinen pitää itseään hämäläisenä. Hän pitää hämäläisyyttä myönteisenä asiana, joka koetaan myös muualla Suomessa myönteisenä.

– Häme on ydin-Suomea eikä käsite sisällä mitään kielteistä. Mitä myönteisemmin kerromme itsestämme, sitä paremman tuloksen saamme. Jos kiistelemme keskenämme, jätämme huonon fiiliksen.

Eerikäinen huomauttaa, että yritykset eivät tunne kunta- ja maakuntarajoja. Hämeen kauppakamarissa yrityksillä ei ole maakunnallisia eturistiriitoja.

– En ymmärrä, miksi ei mietitä, että olemme myös yhtä vaalipiiriä. Tehtävänä on ajaa tämän vaalipiirin etuja.

Eerikäisen mielestä Kanta-Hämeellä ja Päijät-Hämeellä on yhteinen näkemys Suomen kehittämisestä. Se poikkeaa siitä, miten maata nyt rakennetaan.

– Suomea rakennetaan nyt täysin kolmen suuren kasvukeskuksen, Helsingin, Tampereen ja Turun, varaan. Samaan aikaan muut paikkakunnat heitetään pois kehityksestä esimerkiksi liikennejärjestelyillä.

Eerikäinen nimeää esimerkkeinä Turun ja Tampereen junayhteyksien nopeuttamisen. Kun Turun junayhteyksiä nopeutetaan, heikennetään junaliikennettä Uudenmaan taajamissa. Kun Tampereen junayhteyksiä nopeutetaan, yhä useammat junat eivät enää pysähdy Hämeenlinnassa.

– Henki on se, että nyt barrikadeille. On oltava vahva fiilis ja tarjottava vaihtoehto.

Eerikäisen mielestä Lahti ja Hämeenlinna pitäisi liittää HSL-sopimukseen (HSL=Helsingin seudun liikenne). Junaliikenteestä tulisi siten Helsingin seudun lähiliikennettä.

– Kirkkonummi kuuluu HSL:n piiriin. Käyttäjälle HSL:n piiriin kuuluminen on nimenomaan hintakysymys.

Kauppakamarit ovat kuuluttaneet rytminmuutosta koko elinkeinoelämään. Suomen pienet ja keskisuuret (pk) yritykset eivät ole kovin kasvuhaluisia. Eerikäinen patistaa myös niitä yhteistyöhön.

Eerikäinen kehottaa opinmatkalle vaikka Italiaan tai Britanniaan.

– Kyse on siitä, että yhteistyötä ei ole oivallettu. Ei luoteta siihen, että kaikki hyötyisivät tasapuolisesti yhteistyöstä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic