Kanta-Häme

Kauppapihan liiketilat kelpaavat pop-up-yrittäjille

Suurin osa torin laidalla sijaitsevan Keskustalon tyhjistä liikehuoneistoista on jo vuokrattu loppuvuodeksi väliaikaisille yrittäjille.

– Uskon, että kaikki tilat saadaan vuokrattua määräaikaan, eli 15. marraskuuta mennessä, kommentoi Kaupunkikeskustayhdistyksen kaupallisen tiimin puheenjohtaja Kaarlo Purhonen.

Kahdestatoista liiketilasta kahdeksan on jo vuokrattu. Kaksi suurinta ja kaksi pientä tilaa odottaa vielä väliaikaisia pop-up-kauppoja.

Hämeenlinnan jouluhulinat leviävät Reskalta itään, kun Kauppapihalle nousee pariksi kuukaudeksi ainakin lahja-, koru- ja kukkakauppoja sekä konditoria.

– Olemme tyytyväisiä. Halusimme saada jouluksi kaupallista elämää kävelykadun päästä päähän, Purhonen sanoo.

Toimenpide auttaa pienyrittäjiä

Kulta-Marketin toimitusjohtaja Jorma Vuorinen varasi liiketilan ensimmäisten joukossa. Hän avaa Kauppapihalle vaimonsa kanssa koruliikkeen.

– Olemme olleet yli kuusi vuotta poissa vähittäismyynnistä ja keskittyneet vain tukkumyyntiin. Tämä oli hyvä tilaisuus perustaa kauppa, sillä joulu on yksi korualan tärkeimpiä sesonkeja.

Liiketilojen vuokraustempauksen takana on Kaupunkikeskustayhdistys. Yrittäjille tarjotaan muun muassa markkinointiapua.

Vuorinen näkee toimenpiteen piristysruiskeena Hämeenlinnan keskustaelämälle. Hänestä kaupankäynti kuuluu luonnostaa keskustaan, vaikka suuret liikekeskukset ovat vetäneet ihmisvirtoja poispäin.

– Keskustalon Kauppapihallakin liikkui aikoinaan valtavasti ihmisiä ja keskusta on ollut aikoinaan hyvä kauppapaikka. Toivottavasti tämä tempaus elvyttää keskustaa ja antaa ajatuksia. Kaupoille ei aina tarvitse lähteä autolla.

Naapuriliikkeet tukevat toisiaan

Kauppapihalle avautuu marras-joulukuuksi koruliikkeen lisäksi ainakin lahjatavaroita ja joulukukkia kauppaavia myymälöitä sekä konditoria.

Yrittäjä Nina Rosenberg tuo Satasäinen-nettikauppansa ensimmäistä kertaa fyysiseen kauppaan. Hän myy itse kierrätysmateriaaleista tekemiään käsitöitä.

– Olen jo pidemmän aikaa etsinyt liiketilaa, jotta voin perustaa pop-up-liikkeen. Lyhytaikaista vuokrasopimusta on vaikea saada.

Rosenberg huomauttaa, että Kauppapiha on ollut pitkään autio. Huokea vuokra ja lyhyt sopimus kannustavat yrittäjiä kokeilemaan paikan toimivuutta.

– Miksi pitää tiloja tyhjänä? Nyt kaikki voittavat.

Hänen mielestään joulunalus on täydellinen aika liikkeen perustamiselle, vaikka nyt sen joutuukin tekemään nopealla aikataululla.

Vuorisen mukaan nämä täydentävät toinen toisiaan.

– On hienoa, että pienyrittäjillä on nyt mahdollisuus pitää liikettä. Kauppakeskuksissa näkee vain suuria ketjuja. Niissä vuokrakulut ovat liian korkeat yksityisyrittäjille, eivätkä ilta- ja sunnuntaiaukiolot sovi heille.

Päivän lehti

8.4.2020