Kanta-Häme Hämeenlinna

Kauppiaalle ja myymäläpäällikölle sakkorangaistuksia työturvallisuusrikoksesta

Tapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella kävi ilmi, että pihvintekokoneen teräsuojan turvarajakatkaisin on ollut viallinen. Konetta pääsi käyttämään ilman teräsuojaa. Arkistokuva

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Hämeenlinnassa vähittäiskaupan kauppiaan ja myymäläpäällikön työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sakkorangaistukseen. Molemmat saivat 20 päiväsakon sakkorangaistuksen. Kauppaliike työantajayhtiönä tuomittiin liisäksi 5 000 euron yhteisösakkoon.

Käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos tuli ilmi, kun syyskuussa 2017 kaupan lihaosastolla koneellisesti pihvejä valmistaneen työntekijän käsi joutui koneen terien puristuksiin. Työntekijän käsi vahingoittui vakavasti.

Tapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella kävi ilmi, että pihvintekokoneen teräsuojan turvarajakatkaisin on ollut viallinen. Konetta pääsi käyttämään ilman teräsuojaa.

Pääkäsittelyssä selvisi, että kyseinen turvarajakatkaisin oli ollut viallinen jo vuodesta 2016, ja että muutkin yhtiön työntekijät olivat käyttäneet konetta ilman teräsuojaa.

Lisäksi vastaajayhtiön toiminnan riskien arviointi on ollut puutteellista. Tästä on seurannut, ettei pihvintekokoneen viallisuutta ole tunnistettu.

Yhtiön työntekijät eivät ole edes tienneet, ettei kone ole toiminut asianmukaisella tavalla. Yhtiön työntekijöiden perehdyttämisen katsottiin myös olleen puutteellista, eikä pihvintekokoneen käyttöohjekirja ole ollut asianmukaisesti käsillä koneen läheisyydessä tarkastuksen aikaan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että ns. juurisyy työtapaturmiin on usein puutteellinen vaarojen tunnistaminen ja arviointi, jolloin työnantajan muukaan turvallisuusjohtaminen ei rakennu lujalle perustalle. HÄSA