Kanta-Häme

Kauppiaalle liike on tärkeintä

Kalustetukun kauppias Petri Jokinen luottaa ketteryyteen. Keittiö pitää saada asiakkaalle 1–3 viikossa.

– Olemme ylpeitä laadustamme. Meillä on paljon kotimaisia valmistajia.

Jokinen tekee asiakastyötä siinä missä muutkin liikkeen myyjät, sillä se on hänen mielestään työn suola.

Jokinen aloitti Kalustetukun kauppiaana vuonna 2005, jolloin uudisrakentaminen kukoisti. Taantuman myötä kauppa on kääntynyt yhä enemmän remonttipuolelle.

– Suhtautuminen keittiöön on muuttunut. Enää sitä ei remontoida loppuikäksi, vaan se voidaan vaihtaa uuteen hyvinkin nopeasti.

Nykyään ruotsalaisjätti Ikea on vahva kilpailija myös keittiöbisneksessä. Jokinen ei halua sanoa pahaa sanaa kilpailijoista. Hän luottaa siihen, että monessa asiassa isonkin tekijän kanssa voi kilpailla hinnalla, mutta myös muokattavuudella.

– Meillä on puuseppä, joka tekee yleensä jokaiseen keittiöön jotakin erikoista tai yksilöllistä.

Keittiöissä suomalaiset luottavat edelleen valkoiseen, selkeään ratkaisuun. Uusia trendejä ovat muun muassa aamiaiskaapit ja vetimettömät ovet. Myös uusia materiaaleja, kuten mikrolaminaattia näkyy keittiön ovissa ja tasoissa. Niiden pinnasta pystyy häivyttämään pienet pintanaarmut.

– Sen sijaan kiiltovalkoinen ei ole enää yhtä suosittua kuin pari vuotta sitten.

Nykyään tarjolla on monenlaista mekaniikkaa sähköovista ja kääntyvistä apteekkarin kaapeista lähtien. Jokisen mukaan yksinkertaistaminen on käytön kannalta selkeä ja kestävä ratkaisu.

Jokinen on huomannut, että jos jokin kohde onnistuu erityisen hyvin, kannattaa sellainen rakentaa myös myymälään. Hän esittelee myymälässä pientä, kompaktia ja modernia keittiötä, jonka hän suunnitellut oikeaan kerrostalokotiin.

Kauppias on muutenkin lähtenyt ennakkoluulottomasti tuomaan asiakkaita markkinointiin. Nettisivuilla on asiakkaiden tarinoita ja kommentteja.

– Tuotteet ovat kaikilla samankaltaisia. Tällä alalla kamppaillaan mielikuvilla, Jokinen perustelee.

Jokinen on innokas budolajien harrastaja. Hämeenlinnassa hänet tunnetaan aikidosta. Jokisen mielestä aikidossa toteutuu hyvin Suomen lain asetukset itsensä puolustamisesta.

– Lajissa yritetään olla vahingoittamatta toista pysyvästi.

Jokinen pitää erityisesti aikidon filosofisesta puolesta. Vastustajaa kunnioitetaan ja lajia on kuvailtu mietiskelyksi liikkeessä.

– Nykyään maailma on niin hektinen. Yrittäjänä on paljon stressiä ja muistettavia asioita. Treenatessa kaikki muu unohtuu. Itselleni se on ennen kaikkea terveydenhoitoa ja tarjoaa vastapainoa työlle.

Päivän lehti

25.5.2020