Kanta-Häme Hämeenlinna

Kauppiaat palasivat Hämeenlinnan torille koronakevään jälkeen – Kysyimme, kuinka pandemia vaikutti

Svetlana Nossanin myyntipiste aukesi kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Osa torimyyjistä on pärjännyt jopa normaalia paremmin.
Svetlana Nossalin mukaan kauppa kävi talvipakkasillakin paremmin kuin koronan aikana. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronaviruspandemia vaikutti eri tavoin Hämeenlinnan torilla käyviin kauppiaisiin. Torille saapui tiistaina paljon tuttuja kauppiaita, vaikka virallisia kuukausimarkkinoita ei koronan takia vielä järjestettykään. Maanantaina auenneet torikahvilat ja kaunis kesäsää houkuttelivat paikalle myös mukavasti asiakkaita. Hämeen Sanomat kysyi kauppiailta, miten poikkeuskevät vaikutti myyntiin.

Koivun maalaisleivän yrittäjä Martti Koivu kertoi myynnin jopa parantuneen koronaviruksen aikana. Koivu on käynyt torilla myymässä leipää ja leivonnaisia viikoittain.

– Täällä on ihmisten ollut hyvä käydä ostoksilla raittiissa ulkoilmassa. Meillä ei ole samanlaista tungosta kuin marketeissa.

Rajoituksien väheneminen näkyy Koivun mukaan torilla muuten vain oleskelevien ihmisten määrän kasvussa.

– Todennäköisesti meillä kaupankäynti vähän hiljenee, kun ihmiset taas käyvät kahviloissa ja terasseilla. Yleensä kesällä myynti laskee muulloinkin.

Martti Koivun mielestä lähiruuan merkitys korostui tänä keväänä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kukat kävivät kaupaksi

Päivittäin torilla kukkia myyvä Heikkilän puutarhan yrittäjä Sami Heikkilä ei ole huomannut koronan heikentävän asiakasmääriä. Myyntiin ovat vaikuttaneet enimmäkseen sääolosuhteet, jotka ovat olleet melko hyvät.

– Toki pelkäsimme koronaa aluksi, mutta voisi sanoa, että en ole huomannut minkäänlaista vaikutusta.

Heikkilän mukaan torilla kesäkukkien myynnin huippu jatkuu vielä ainakin muutaman viikon. Tiistai oli hänen mukaansa hiljaisempi kuin kuukausimarkkinat tavallisesti, mutta kahviloiden auettua ihmisiä on liikkeellä viime viikkoja enemmän.

Sami Heikkilä on yksi harvoista kauppiaista, jotka sinnittelivät torilla läpi koronakevään. Kuva: Pekka Rautiainen

Korona ajoi työttömäksi

Vaatteita myyvä Svetlana Nossal on ollut koronaviruksen takia työttömänä kolme kuukautta. Nyt Nossal on palannut torille, mutta tiistain myynti ei häntä vielä lohduta. Hänen mukaansa ihmiset ovat käyneet lähinnä vilkuilemassa vaatteita.

– Onneksi Kelalta on saanut päivärahaa. Toivottavasti tämä tauti nyt loppuu, haluan tehdä töitä.

Tilanne ei kuitenkaan näytä parantuvan ainakaan hetkeen, sillä markkinoita on peruttu heinäkuun loppuun asti ympäri Suomea.

– Aion kuitenkin yhä myydä Hämeenlinnan torilla. Täällä ovat ystäväni ja asiakkaani.

Hygieniasta pidetään huolta

Vaikka kauppiaat ja asiakkaat palailevat normaaliin toriarkeen, on koronavirus yhä toiminnassa läsnä.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen ja Aluehallintoviraston ohjeistuksien vuoksi myyntipisteet sijaitsivat tavallista kauempana toisistaan. Sekä kauppiaita että asiakkaita on ohjeistettu pitämään huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta.

– Yrittäjät ovat olleet valveutuneita tästä asiasta koko ajan, ja mielestäni olemme toimineet hyvin. Puhdistelemme myyntipintoja ja asiakkaille on tarjolla käsidesiä, kertoo Martti Koivu. HäSa

Päivän lehti

6.7.2020