Kanta-Häme

Kauppiaat pystyvät vaikuttamaan hintoihin

Erikoisoluet jatkavat voittokulkuaan korkeasta verotuksesta huolimatta.
Hämeensaaren Citymarket-kauppias Antti-Jussi Kivi kertoo, että kauppias voi vaikuttaa melko paljon tuotteiden hinnoitteluun myymälässään. Kuva: Juhani Salo
Hämeensaaren Citymarket-kauppias Antti-Jussi Kivi kertoo, että kauppias voi vaikuttaa melko paljon tuotteiden hinnoitteluun myymälässään. Kuva: Juhani Salo

K-Citymarket Hämeensaaren kauppias Antti-Jussi Kivi kertoo, että kauppiaalla on periaatteessa vapaat kädet tuotteiden hinnoitteluun Suomessa.

– Kyllä kauppias pystyy vaikuttamaan omalta osaltaan aika paljonkin, hän kertoo.

Kauppiaan tehtävänä on Kiven mukaan löytää ne tuotteet, joille kysyntää on, ja asettaa hinta sen mukaan, että tuotteet käyvät kaupaksi.

– Monesti jos tietyillä tuotteilla on alueellista kysyntää, niin kilpailu pitää huolen siitä, että niiden tuotteiden hintataso on aika alhainen tai tiukka, Kivi valaisee.

 

Kilpailutilannetta Kivi pitää kovana, koska yksityisyrittäjänä hänelle kaikki kaupat ovat kilpailijoita.

– Kyllä siinä täytyy asioista huolta pitää, hän vakuuttaa.

Kiven mukaan Hämeenlinnassa K-ryhmän kauppojen välillä ei ole ainakaan säännönmukaisia hintaeroja. Hän muistuttaa kuitenkin jälleen kauppiaan vapaudesta hinnoitella tuotteita.

– Enemmän näkisin asian niin, että tuotteen hintahan on monesti tavaran valmistajan tai -toimittajan asentama, ja kaupalla on kuluja jotka täytyy pystyä kattamaan, kauppias toteaa.

 

Kotimaan korkeasta alkoholiverosta huolimatta erikoisolutbuumi jatkuu Suomessa, ja alkoholin vuosittainen kokonaiskulutus on hieman noussut. Se oli laskenut vuodesta 2007 lähtien, kunnes vuonna 2018 se nousi 0,4 prosenttia.

Hallitus on esittänyt, että alkoholiveroa korotettaisiin jälleen tänä vuonna.

Kauppiaan mukaan Hämeensaaren K-Citymarketissa alkoholin myynti on kasvanut. Ihmiset ovat ottaneet pienpanimoiden tuottamat erikoisoluet kaupassa vastaan innolla.

– Erityisesti pienpanimotuotteiden myynti on kasvanut. Perusbulkkioluiden myynti on ehkä vastaavasti vähän laskenut, hän toteaa.

K-Citymarket Hämeensaaren kauppias vaihtuu elokuussa, jolloin kaupan haltuunsa ottaa Eemeli Aaltonen. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

21.1.2020