Kanta-Häme

Kauppojen reippaatkin joululaulut virittävät tunnelmaan

Osa ei niitä voi sietää, toisten mielestä ilman niitä joulukaan ei ole mistään kotoisin.

Goodmanissa joululaulut alkoivat soida viime viikon perjantaina joulukauden avajaisten yhteydessä. Soittolista on koostettu puoliksi joululauluista ja puoliksi tavanomaisesta taustamusiikista.

– Muutamaa päivää ennen joulua soitammekin pelkkiä joululauluja, kertoo kauppakeskuksen johtaja Eeva Jauro.

Kauppakeskus Goodmanin soittolista on mediayhtiö JPC Median käsialaa. Yhtiö kertoo kotisivuillaan musiikin tarkoituksena olevan niin asiakasviihtyvyyden kuin myynninkin lisäämisen.

Palvelualojen jäsenliiton jäsenlehti PAM kertoi viime joulukuussa joulurenkutusten uhkaavan pahimmillaan myyjien työssäviihtyvyyttä. Esimerkiksi porilainen kauppakeskus Puuvilla ilmoittikin lopettavansa kaikenlaisen taustamusiikin kokonaan.

Jauro sanoo, että ainakaan toistaiseksi palautetta musiikista ei ole tullut lainkaan, suuntaan tai toiseen.

– Ehkä se on sen merkki, etteivät valinnat ainakaan ketään suuremmin ärsytä ketään.

Ei ärsytä

Pirkkalasta Goodmania katsomaan tullut Marjasalon perhe kertoo pitävänsä kaikista joululauluista, myös niistä hilpeimmistä.

– Iloista, suomeksi laulettua musiikkia. Ei mitään mollivoittoista eikä mitään kovin vanhoja, kuvailee Pauliina Marjasalo omaa joululaulumakuaan.

Marjasalot yllättyvät kuullessaan, että joululaulut soivat myös sunnuntaina.

– Ihanko totta? Ehkä volyymi on sitten niin hiljaisella ja taustahälyä sen verran paljon, että me emme ole huomanneet ollenkaan, Jarkko Marjasalo tuumaa.

Ensimmäisen adventin jälkeen

Yläkerrassa toisiinsa törmänneet, kaukaiset sukulaiset Tapani Leppänen ja Pentti ja Pirjo Kaaranen uskovat, että joululauluihin kiinnittää huomiota vasta sitten, kun ne eivät soi.

Kaarasen pariskunta kuuntelisi ostostenteon lomassa mielellään hartaitakin joululauluja, tosin vasta sitten lähempänä joulua.

– Kyllä joululauluja saa ja pitääkin olla. Kunhan niitä ei aleta soittaa liian aikaisin ja ymmärretään lopettaa ajoissa.

Koska sitten olisi sopiva ajankohta soittaa joululauluja?

– Ensimmäinen adventti, ehkäpä. Sen jälkeen kuulisin mielelläni vaikkapa Jouluyö, juhlayön, sanoo Pentti Kaaranen. (HäSa)