Kanta-Häme

Kaupugin konserttitoiminta on edelleen auki

Kiihkeää keskustelua. Sitä käytiin maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa Hämeenlinnan kaupungin konserttitoiminnasta.

Lopulta tuloksena oli, että koko pykälä jätettiin pöydälle – yksimielisesti. Asiasta päätettäneen parin viikon kuluttua. Sitä ennen kaupunki haluaa vielä tarkemmin kuulla eri toimijoita ja saada tarkempia lukuja, jotta tulevaisuudessa konserttitoiminta ja Sibelius-brändi olisi mahdollisimman hyvissä käsissä.

– Tämä on moniulotteinen kuvio. Haluamme tehdä huolellista työtä ja kestävän ratkaisun. Näillä tiedoilla meillä ei ollut varmuutta taloudellisista vaikutuksista. Tulevaisuudessa työnjaon eri toimijoiden kesken täytyy olla selkeää, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Raution mukaan hallituksen sisällä keskustelua käytiin hyvässä hengessä. Myös ennen kokousta apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo jo osasi odottaa keskustelua.

Isosuon ehdotus oli, että Verkatehdas hoitaisi tulevaisuudessa Lahden kaupunginorkesterin vierailut. Ehdotukseen kuului myös Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiölle 150 000-200 000 euron määrärahavaraus ensi vuodelle. Summalla olisi ollut tarkoitus toteuttaa muuta konserttitoimintaa ja fantasioita.

Isosuon ehdotuksen mukaan Sibelius-brändiryhmää olisi ryhtynyt vetämään projektipäällikkö Antti Vihinen.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Hellstén ihmettelee nykyistä esitystä, jossa kaupunki pyörittäisi säätiötä 100 000–200 000 eurolla.

Tähän asti säätiön keskeinen rooli on ollut konserttitoiminnan järjestäminen, ja rahaa on ollut huomattavasti enemmän.

– Tällaisella kuviolla sirpaloidaan vain entisestään kaupungin toimijoiden töitä ja tehdään pitsinnypläyskursseja. Eikö nyt kannattaisi panna kaikki toiminnot yhden toimijan alle, esimerkiksi Verkatehtaan, jolla olisi yksi hallinto. Näin koottaisiin voimavaroja. Jos yksittäisiä ihmisiä jää toimimaan yksin ja tekemään jotain, näkyvyys häviää. Se johtaa kurjistumisen kierteeseen.

Hellstén ei näe nykyisellä suunnitelmalla järkeä säätiön ylläpitämiselle.

– Motivoiko se Erkki Korhosta?

Hellstén sanoo koko prosessin olleen kummallinen ja vastenmielinen, eikä kokonaisuus ole ollut selvillä.

– Nyt kaivataan rohkeaa päätöksentekoa.

Tapani Hellstén on ilmoittanut, ettei aio jatkaa Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön hallituksessa tämän vuoden jälkeen.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön hallitus kokoontui viime perjantaina. Säätiön johtaja Erkki Korhonen sanoo hallituksen ihmetelleen, mitä kaupungin ehdotus pitää sisällään. Samaa on ihmetellyt mies itse.

– Kukaan kaupungilta ei ole ottanut yhteyttä. Hallitukselle ja minulle jäi epäselväksi, mitä tarkoittaa käytännössä muun konserttitoiminnan järjestäminen.

Nykyinen säätiön ja kaupungin sopimus liittyy juhlavuoteen.

Korhonen epäilee, että kaupunki haluaa pitää säätiöstä kiinni, koska säätiö-muodon on helpompi saada avustuksia ja tukia kuin esimerkiksi osakeyhtiön tai kaupungin.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan kaupunki ei halua lopettaa säätiön toimintaa, vaikka sitä myös yhtenä vaihtoehtona on pohdittu.

– Säätiö on järjestänyt paljon konsertteja ympäri maakuntaa, esimerkiksi raatihuoneessa ja kirkoissa.

Tätä toimintaa kaupunki haluaa jatkaa ja pitää kiinni siitä tunnettuudesta, jonka säätiö on Sibeliukselle ja Hämeenlinnalle syntymäkaupunkina saavuttanut.

Isosuo korostaa, ettei kaupungin parinsadantuhannen avustus säätiölle ole sama asia kuin säätiön budjetti.

– Säätiö ei voi toimia vain kaupungin varoin, eikä se ole tähän astikaan niin tehnyt. Näen, että säätiön budjetin pitäisi olla kaksinkertainen avustukseen nähden, jotta toimintaa ja henkilökuntaa voidaan pitää yllä.

Isosuo myöntää, että säätiö-muodolla on helpompi myös saada EU-tukia, avustuksia yrityksiltä ja valtiolta kuin kaupungin tai osakeyhtiön. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020