Kanta-Häme

Kaupungille ei synny yhtä asuntokiinteistöyhtiötä

Kaupunkikonsernin asuntojen vuokrausta harjoittavat yhtiöt ja yhteisöt pysyvät erillisinä, mutta yhteistyötä on tarkoitus tiivistää. Tavoitteena voisi olla yhden luukun palvelu.
Hattelmalantiellä on nuorisoasuntoja, jotka houkuttelevat sijaintinsa takia. Rauhallinen paikka on vain kivenheiton päässä keskustasta. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupungin asumispalveluita voisi kehittä perustamalla palvelupisteen, joka palvelisi yhtä lailla esimerkiksi Hämeenlinnan Asuntojen ja eri asuntosäätiöiden asiakkaita.

Sen sijaan kaupunkikonserniin ei näillä näkymin perusteta asuntokiinteistöyhtiötä, johon olisi siirretty kaikki asuntovuokrausta harjoittavat yhtiöt, yhteisöt ja asuntokiinteistöt. Asiaa on tutkittu kaupunginhallituksen keväällä 2017 teettämän konsernirakenneselvityksen ehdotuksen perusteella.

Marraskuussa 2017 kaupunginvaltuusto asetti Hämeenlinnan Asunnot oy:lle tämän vuoden sitovaksi tavoitteeksi yhteistyön selvittämisen kaupunkikonsernin muiden asuntoyhtiöiden kanssa.

Näitä ovat Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö ja Erityisasuntosäätiö sekä Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö ja Nuorisoasunnot oy.

Selvityksessä tarkasteltiin useita mahdollisia tapoja yhdistää toiminnot, mutta kaikkiin liittyi rajoituksia ja käytännön hankaluuksia.

Kaupunginhallitus käsittelee selvitystä maanantaina. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittää hallitukselle, ettei yhdistymiseen tähtäävää selvitystyötä ole syytä jatkaa. Sen sijaan kaupunginhallitus kehottaa toimijoita lisäämään keskinäistä yhteistyötä.

Mahdollisia tapoja voisivat olla yhteinen asumisneuvonta, tiedottaminen, kiinteistöjen huolto ja isännöinti. HÄSA