Kanta-Häme

Kaupungin kädenojennus yllätti lammilaiset

Sairaalansa ja vanhainkotinsa sulkemista vastustavat lammilaiset ja muut ydinhämäläiset kokivat megayllätyksen torstai-iltana.

Hämeenlinnan kaupunki ilmoitti heille yleisötilaisuudessa suunnittelevansa uuden hoivakotiyhteisön rakentamista Lammin keskustan tuntumaan.

Hoiva taattu

Hyvinvointikeskuksen työnimellä esiteltyyn yhteisöön tulisi 56 asuntoa ympärivuorokautiseen asumiseen. Se korvaisi Lammin sairaalan ja vanhainkodin sekä Naskalin asumisyksikön ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan. Naskali jäisi normaaliksi ikäihmisten vuokrataloksi.

Uusiin tiloihin tulisi yksityisasuntoja ja ympärivuorokautista hoivaa sekä ryhmäkoteja, jotka tarjoavat huolenpitoa.

Keskukseen rakennettaisiin myös esteetöntä asumista tarpeen mukaan. Hyvinvointikeskus on tarkoitus rakentaa kaupungin omana palvelutuotantona.

Rakentaminen voisi alkaa vuonna 2014. Tarkoitus on hakea rahoitusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA).

Säästöjä luvassa

Ehdotus hyvinvointikeskuksen rakentamisesta sisältyy yhtenä vaihtoehtona kaupungin laatimaan Ydin-Hämeen pitkäaikaishoivan ja asumisen tarveselvitykseen. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

Tarveselvitys esiteltiin torstaina ydinhämäläisille, ja ikäihmisten lautakunnassa se on käsittelyssä 21. marraskuuta.

Uutinen herätti noin viidessäkymmenessä keskustelutilaisuudessa paikalla olleessa ydinhämäläisessä silti epäluuloja. Kysyttiin paljonko hoiva uudessa keskuksessa tulee maksamaan ja mikä on realistinen säästö vuodeosaston sulkemisesta.

– Sairaalassa tarvittaisiin tilojen epäkäytännöllisyyden vuoksi 11 työntekijää enemmän kuin uusissa tiloissa. Se tarkoittaa noin 400 000 euron lisäkustannuksia vuodessa, mikä tekee 30 vuodessa 12 miljoonaa, kuvaili Ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Leena Harjula.

Hoivan hinta määräytyy normaalitaksojen mukaan.

Mistä tontti?

Suurin ongelma kaupungilla on sopivan tontin löytäminen Lammin keskustan läheisyydestä. Sen kun pitää sijaita ”rollaattorimatkan päässä palveluista”, kuten ikäihmisten palveluiden tilaajajohtaja Jukka Lindberg asian ilmaisi.

Tämä taas tietänee maanhankintaa kaupungille.

Kaupunki sai yleisöltä satikutia monestakin asiasta, muun muassa tiedonkulusta.

– Tässä on töpeksitty tiedottamisessa. Asiat ovat edenneet vähän liian nopeasti, totesi tuuloslainen Heikki Karisto saaden Lindbergin pahoittelemaan tapahtunutta. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020