Kanta-Häme

Kaupungin kämpät kelpaavat yhä, mutta kilpailun kiristyminen painaa käyttöastetta – Hämeenlinnassa on nyt useita satoja tyhjiä vuokra-asuntoja

Kilpailun kiristyminen on laskenut Hämeenlinnan Asuntojen tilojen käyttöasteen 96:sta 94 prosenttiin.
Hämeenlinnan Asuntojen toimitusjohtajan Tuukka Tuomalan mukaan yhtiöllä menee paljon paremmin kuin monella muulla kunnallisella vuokra-asuntoyhtiöllä, joista osa on ajautunut ongelmiin muuttotappioalueilla eri puolilla Suomea. Kuva lokakuulta 2017.

Kilpailu vuokra-asuntomarkkinoilla kiristyy ja tyhjät asunnot lisääntyvät, mutta kaupungin asuntoyhtiöllä ei ole hätäpäivää, vakuuttaa Hämeenlinnan Asuntojen toimitusjohtaja Tuukka Tuomala.

Kuolemanspiraalia ei ole näköpiirissä, vaikka Hämeenlinnasta löytyy tälläkin hetkellä useita satoja vapaita vuokrahuoneistoja.

– Ei todellakaan, päinvastoin. Toimintamme on plussan puolella ja keskivuokramme edelleen markkinavuokraa alempi. Olemme myös satsanneet markkinointiin, Tuomala sanoo.

Yhtiöllä on noin 2 500 asuntoa. Niiden käyttöaste on pudonnut viime aikoina parilla prosenttiyksiköllä, mutta on edelleen 94 prosenttia. Ainoan selvän ongelmakohteen muodostavat tällä hetkellä Laaniityn Matintalot, joiden soluasunnoilla ei ole enää kysyntää. Kaksi vanhaa oppilasasuntolaa siirrettiin viime vuonna kaupungin suorasta omistuksesta Hämeenlinnan Asunnoille.

Kaupungin asuntoyhtiö operoi erilaisella profiililla ja eri periaatteella kuin yksityiset toimijat. Uudet kilpailijat tarjoavat erityisesti uusia asuntoja, joita on rakennettu Hämeenlinnaan viime vuosina huomattava määrä. Hämeenlinnan Asunnot tarjoaa etupäässä vanhoja ja edullisempia 1970–1980-lukujen asuntoja.

Hämeenlinnan Asunnot ei tavoittele voittoa vaan nollatulosta. Kustannukset katetaan vuokratuloilla. Kädestä suuhun -asetelman vuoksi vuokrissa ei ole samanlaista joustovaraa kuin vapailla markkinoilla, joilla yksittäiset vuokranantajat reagoivat ylitarjontaan hintoja pudottamalla.

– Meidän on myös kohdeltava kaikkia vuokralaisia tasapuolisesti, toimitusjohtaja Tuomala sanoo.

Turuntie 1:n saneerattujen asuntojen vuokria yhtiö kuitenkin päätti pudottaa. Sen jälkeen nekin on saatu vuokralle.

– Se on kuitenkin poikkeuskohde, Tuomala huomauttaa.

Hintakilpailukyvyn säilyttäminen on kaiken a ja o. Jos markkinavuokrat putoavat edullisemmiksi kuin kunnallisen vuokrataloyhtiön vuokrat, on kunnan yhtiö ongelmissa. Tuomalan mukaan näin on jo käynytkin useissa muuttotappiokunnissa.

Hämeenlinnassa ja koko Kanta-Hämeessä alan perusongelma on väestönkehityksen heikkous.

Hämeenlinnan Asunnot on parhaillaan ”salkuttamassa” asuntokantaansa. Kaikki kohteet syynätään ja arvioidaan perin pohjin. Toimitusjohtaja Tuomalan mukaan työ valmistuu tämän syksyn aikana.

Sen pohjalta myös selvitetään, mistä kohteista yhtiön kannattaisi luopua.

Niin ikään syksyn aikana valmistuu selvitys kaupunkikonsernin eri asunnontarjoajien välisen yhteistyön lisäämisestä. Hämeenlinnan Asuntojen lisäksi mukana ovat Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö, Hämeenlinnan Erityisasuntosäätiö, Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnot ja Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö.

Tuomala ei usko, että muiden asumista tarjoavien toimijoiden toimintoja alettaisiin fuusioida Hämeenlinnan Asuntoihin.

Selvitys on osa Hämeenlinnan kaupungin konsernirakenneuudistuksen valmistelua. HäSa