fbpx
Kanta-Häme

Kaupungin kulut karkaavat käsistä

Ei hyvältä näytä, kaupungin talousennuste on heikentynyt kesällä entisestään. Useilla tilaajalautakunnilla on isoja kuluylityksiä.

Tavoitteeksi asetettu toimintakatteen kahden prosentin kasvukatto näyttää jäävän pelkäksi haaveeksi.

Kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että toimintakatteen eli nettokäyttötalouden ylitys on saatava puristetuksi kolmeen miljoonaan euroon.

Budjetoitu toimintakate on 321,7 miljoonaa euroa. Uusimman ennusteen mukaan se on kasvamassa 327,2 miljoonaan.

Kesäkuun lopussa ylitys oli jo nelisen miljoonaa, vaikka solmitut palvelusopimukset oli neuvoteltu uudelleen.

– Kaupunginhallitus on alkuvuoden aikana useasti edellyttänyt talouden tasapainottamista, mutta tilaajalautakuntien neuvottelut palvelun tuottajien kanssa eivät ole johtaneet toivottuun tulokseen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) harmittelee.

Hän arvioi, että tilanne on kestämätön, vaikka tuloennusteet hieman paikkaavat tilannetta.

– Kaupunginhallitus edellyttää, että kaikki kaupungin toiminnot yhteisvastuullisesti osallistuvat toimenpiteisiin talouden tasapainottamiseksi vielä loppuvuoden aikana.

Yhteinen ponnistus

Lautakunnat, palvelutuotanto ja liikelaitokset saavatkin kaupunginhallitukselta karua postia.

Esimerkiksi lasten ja nuorten lautakunnan ja elämänlaatulautakunnan yhteinen leikkaustavoite on puoli miljoonaa euroa. Ikäihmisten lautakunta ja terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta joutuvat leikkaamaan 1,7 miljoonaan sekä ympäristö- ja rakennuslaitakunta 0,8 miljoonaa euroa.

Kustannuksia leikataan myös sieltä, missä ei ole varsinaista budjetin ylitysuhkaa, koska säästökuuri on helpompi toteuttaa koko kaupungin yhteisenä ponnistuksena.

Tällä hetkellä esimerkiksi vammaispalveluissa on noin 1,5 miljoonan ylitysuhka ja tehostetussa palveluasumisessa miljoonan paine. (HäSa)

Menot

Uusimmat