Kanta-Häme

Kaupungin palkinnot potkijoilla ja taiteilijoille

Liikunta kuuluu kaikille, kuuluu erityisjoukkueen Pullerin Rohkeat Potkijat tunnuslause.

PRP onkin joukkue, jossa uudet otetaan mukaan pehmeästi.

– Porukkamme on hyvin sosiaalinen. Juuri eilen harjoituksissa oli ensimmäistä kertaa 9-vuotias poika, jolle vanhemmat pelaajat syöttivät palloa ja tasoittivat maalipaikkoja, kertoo joukkueenjohtaja Markku Jokinen.

Vuonna 2001 perustettu joukkue toimii itsenäisesti, mutta on osa Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa. Liikuntapalkinnon myöntämisperusteissa mainitaan, että Pullerin Rohkeat Potkijat on hyvä esimerkki siitä, miten normaaliin seuratoimintaan sopii sisällä oikein hyvin erityisliikuntaa.

Jokinen kertoo, että joukkueessa on noin 15 aktiivista harjoittelijaa ja pelaajaa. Uusia otetaan mukaan jatkuvasti. Joukkue myös tavoittaa hyvin erityislapset ja -nuoret.

– Meillä on hyvät kontaktit paikallisiin oppilaitoksiin, minkä lisäksi vanhemmat ottavat itse aktiivisesti yhteyttä.

Vaikka PRP ei olekaan varsinainen kilpajoukkue, osallistuvat pelaajat ahkerasti ystävyysotteluihin ja turnauksiin. Menestystäkin on tullut: vuonna 2016 joukkue voitti erityisryhmien kaksiosaisen SM-turnauksen. Seuraava pelimatka on jo tiedossa. Joukkue on kutsuttu Helsinkiin pelaamaan ystävyysottelu viikon kuluttua.

Jokinen sanoo, että liikuntapalkinto on hieno tunnustus.

– Tuntuuhan sen saaminen totta kai mahtavalta. Palkintorahoilla pystymme hankkimaan harjoitusvälineitä ja maksamaan turnausmaksuja ja -matkoja.

Pullerin Rohkeat Potkijat harjoittelee talvisin Seminaarin koulun liikuntasalissa klo 17–18.30 joka keskiviikko.

 

Kulttuuripalkinnon saaneen Hämeenlinnan Taiteilijaseuran juuret juontavat 1940-luvulle. Taidetta harrastaneet kaupunkilaiset löysivät toisensa niin sanotusta hiilikerhosta, jossa kokoonnuttiin yhteen piirtämään hiilillä.

Hiljalleen nämä kerhoillat yhdistivät taiteen harrastajat ja ammattilaisetkin yhteisen asian äärelle. Vuonna 1954 Hiilikerho organisoitui Hämeenlinnan Taiteilijaseuraksi, ja se laajeni kohti opetus-, taideleiri- ja näyttelytoimintaa.

Viikoittaiset piirustusillat ovat yhä jatkuva Taiteilijaseuran perinne.

Seuraan kuuluu noin 90 taiteilijaa, joista enemmistö tekee taidetta työkseen. Yhdistykseen ei voi liittyä kuka tahansa, mutta toiminta on avointa ja jäsenmäärää pyritään kasvattamaan, kertoo puheenjohtaja Minttu Saarinen.

– Olemme melko tarkkoja, keitä jäseneksi hyväksytään. Harrastajajäsenten pitää olla vakavasti otettavia, Saarinen sanoo.

Hämeenlinnan taiteilijaseura on nykyisin oleellinen osa kaupungin kulttuurielämää. Sillä on aktiivista kurssitoimintaa, näyttelyitä ja kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Israeliin, josta tulevien taiteilijoiden teoksista tulee tänä vuonna näyttely Galleria Paperihuoneeseen.

Ajankohtainen projekti on myös Suomi 100 -juhlavuoden innoittama Sata Selfietä Hämeestä. Seuran jäsenten teoksista kootaan kuukausittain näyttelyt kahvila Laurelliin, pääkirjastoon ja lääkärikeskus Mehiläiseen.

Aktiivisesta toiminnasta huolimatta nuoria taiteilijoita ei ole hakeutunut juurikaan seuraan. Tähän toivotaan tulevan muutos.

– Hämeenlinnassa on todella vähän nuoria taiteilijoita. Olemme yrittäneet miettiä syytä, Saarinen sanoo.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic