Kanta-Häme

Kaupungin rahoilla ei paukuteta

Edellisen kerran Hämeenlinnan kaupunki järjesti uuden vuoden ilotulituksen kuntaliitosvuonna 2009.

– Kuntaliitosvuotta edeltävä vuosi taisi olla vuosituhannen vaihde. Voisi sanoa, että hyvin vähän on tuliteltu kaupungin rahoja taivaalle, kaupungin viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari sanoo.

Ilotulitusten aiheuttamat vaaratilanteet puhuttavat lähes vuosittain. Moni kaupunkilainen onkin sitä mieltä, että kaupungin tulisi järjestää virallinen ilotulitus, jolloin yksityisten ampumisinto lientyisi ja onnettomuuksiltakin säästyttäisiin.

– Tuo on näkökohta, mitä olisi varmasti hyvä pohtia.

Ilkivalta on satunnaista

Päivystävä palomestari Mika Koukku kertoo, että ilotulitekehityksessä on tapahtunut suuri harppaus, eikä vaarallisia raketteja juurikaan ole enää kaupan.

– Kun kädestä ammuttavat raketit poistettiin markkinoilta, vahingonteko toveria kohtaan vähentyi ihan selvästi.

Yleisimmin rakettien aiheuttamat onnettomuudet johtuvat rakettien tai patojen kaatumisista. Myös satunnaisia ilkivallantekoja sattuu säännöllisen epäsäännöllisesti.

– Se riippuu vuodesta. On vuosia, jolloin saamme vain yksittäisiä ilmoituksia, välillä taas ilmoituksia tehdään useista raketin aiheuttamista kiinteistövaurioista ja tulipaloista. Silloin tällöin hätäraketit ja ilotulitteet menevät ihmisillä sekaisin, Koukku hymähtää.

Aulangon hotellipäällikkö Leena Rusko kertoo, ettei hotellin puolesta ilotulitusta ole järjestetty pariinkymmeneen vuoteen.

– Se on jo niin suuri kustannustekijä, ja siinä pitäisi ottaa ammattilaisetkin asialle. Uskon, että meidän asiakkaat hakevat ennemmin uudelle vuodelle kylpyläkokemusta kuin ilotulitusta., Rusko sanoo.

Vanajanlinna puolestaan järjestää asiakkailleen ilotulituksen vuodenvaihteen kunniaksi. Toimitusjohtaja Pekka Vihma korostaa budjetin olevan kuitenkin vaatimaton.

– Ilotulituksia järjestetään hyvin harkiten, sillä emme halua aiheuttaa harmia alueen asukkaille tai eläimille. Uusi vuosi on ajankohta, jolloin se on ikään kuin yleisesti hyväksyttävää. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic