Kanta-Häme

Kaupungin ravintolaelämä mullistuu joka nurkalta

Kaupungin ravintoloihin ja etenkään yökerhoihin ei ole investoitu juurikaan, ja koko ala on kärsinyt kannattavuusongelmista valtion sääntelyn, alkoholituonnin ja kotikäytön lisääntyessä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ravintoloitsijat remontoivat tilojaan kilpaa ja suunnittelevat aivan uusia paikkoja, uusilla konsepteilla.

Takavuosina yökerho-imperiumin Suomeen luonut Seppo ”Sedu” Koskinen vahvistaa jo pidempään velloneet huhut, joiden mukaan hän suunnittelee liikemiehistä koostuvan ryhmän kanssa ravintolamaailman avaamista Skogsterin talon tiloihin.

– No, nimiä ei ole vielä paperissa ja parista yksityiskohdasta keskustellaan, joten mikään ei ole varmaa. Mutta siihen tähdätään, että syyskuussa olisi avajaiset.

Koskisen suunnitelmassa saman katon alle tulisi useita erityyppisiä ravintoloita, joilla olisi omat vetäjät.

– Paikkahan on tosi hieno. Yhteistyössä perinteisten ja hyvin menestyvien hämeenlinnalaisten ravintoloiden Piparkakkutalon ja Albertin kellarin kanssa meidän konseptimme täydentäisi Skogsterin kulmaa upeasti, mies visioi.

Hotellilta puuttuu lupa

Myös Skogsterin talon vuokrauksesta Koskisen kanssa neuvotteluja käyvä Veikko Lindholm myöntää, että aikomus on vakava.

– Juuri olen menossa asiaa koskevaan palaveriin, mutta eihän mikään vielä varmaa ole. Toivottavasti asia ratkeaa muutamien viikkojen sisällä. Sedu Koskinen on keskustelukumppani, Lindholm vahvistaa.

Lindholmilla itsellään on edelleen isoja suunnitelmia Piparkakkutalon takapihalle rakennettavasta hotellista.

– Neuvotteluissa ely-keskuksen ja museoviraston kanssa on saatu puollot suunnitelmalle, eikä naapurienkaan kanssa ole enää kiviä kengässä, Lindholm sanoo.

Hänen mukaansa asia makaa kaupungin päässä.

– Neljä vuotta on mennyt tähän prosessiin, joten joku ratkaisu olisi hyvä jo saada.

Lindholm antaa ymmärtää, että valmius rakentamiseen olisi saman tien, jos lupa rakentamiselle irtoaisi.

– Alle 60 huoneen hotellia ei kuitenkaan viitsisi rakentaa, koska siitä ei saa kannattavaa bisnestä. Arkkitehti Juha Laine on piirtänyt kokonaisuuden, joka liittäisi hotellin Piparkakkutaloon tyylikkäästi lasikatteella, jonka alle tulisi valopiha tai talvipuutarha, kiinteistön omistaja paljastaa.

Lindholmin mukaan kauppahallin perustamiseen Skogsterin taloon tähtäävät keskustelut on lopetettu.

– Kauppahallin pyörittämiseen ei löytynyt vastuutahoa

UP pakotti liikkeelle

Lindholm sanoo, ettei kiristyvä kilpailu pelota. Myös Koskinen näkee tulevaisuuden positiivisena.

– Pienet itsenäiset yrittäjät ovat muuallakin lähteneet haastamaan ketjuravintoloita. Täällä Hämeenlinnassa UP pakotti muut liikkeelle.

– Ylikapasiteettia ei kannata rakentaa, mutta kyllä tämmöinen rysäys pitkän hiljaiselon jälkeen laittaa muutkin kehittämään, Koskinen jatkaa.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan myös kaupungin perinteinen markkinajohtaja Hämeenlinnan Viihdekeskus on reagoimassa tilanteeseen.

Remonttityöt ovat käynnissä Sibeliuksenkadun rinteessä sijainneen entisen Ale-baarin tiloissa, josta kaavaillaan kilpailijaa Lindholmin Emilian kellarin yökerholle.

– Näin olen ymmärtänyt, Lindholm sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut tiistaina Viihdekeskuksen toimitusjohtajaa Tapio Kiurua kommentoimaan yrityksen suunnitelmia. (Häsa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic