Kanta-Häme

Kaupungin talous synkkeni kesällä

Keväällä päätetyt säästötoimet eivät riitä mihinkään. Hämeenlinnan tämän vuoden tulos on jäämässä pahasti alijäämäiseksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuluva tilikausi jää käyttömenojen kasvun vuoksi jopa 7,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdottaakin maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se edellyttää kaikilta kaupungin toimijoilta uusia säästöjä.

Paljon huostaanottoja

Hämeenlinnan taloustilanne synkkeni radikaalisti kesän aikana.

Vielä loppukeväästä käyttötalouden ylitysuhkaksi arvioitiin sovittujen säästötoimien jälkeen 4,5 miljoonaa euroa. Heinäkuussa ylitysuhka oli noussut jo seitsemään miljoonaan.

Menoja ovat kasvattaneet etenkin lastensuojelun avo- ja sijaispalvelujen ostot, joita arvioidaan kertyvän tänä vuonna 3,5 miljoonaa euroa arvioitua enemmän.

Lisäksi vammaispalveluista arvioidaan tulevan 1,5 miljoonan euron ja työmarkkina- ja toimeentulotukikustannuksista noin miljoonan euron lisälasku.

Tilannetta pahentaa se, etteivät kaupungin käyttöomaisuuden eli esimerkiksi kiinteistöjen myynti ole sujunut odotetusti. Heinäkuun loppuun mennessä kaupunki on tienannut kiinteistökaupoilla vain 300 000 euroa, kun koko vuoden tavoitteena oli 2,7 miljoonan euron myyntivoitto.

Yhdyskuntalautakunnan ennakoidaankin jäävän budjettitavoitteestaan lähes 1,6 miljoonaa euroa miinukselle.

Säästöjä 2,6 miljoonaa

Kaupunginhallitus päätti huhtikuun kokouksessa toimenpiteistä Hämeenlinnan talouden tasapainottamiseksi.

Yksi kohde olivat palvelusopimusten tiukennukset, jotka näkyvät tänä vuonna 930 000 euron säästönä kaupungin budjetissa.

Lisäksi kaupunki käynnisti ns. palha-hankkeita, joihin sisältyy henkilöstömäärän vähentäminen, johto- ja hallintoväen supistaminen kymmenellä prosentilla, tuloksellisempien ja tehokkaampien palvelujen ja toimintatapojen etsiminen sekä välttämättömyysperiaate aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden hankinnassa.

Tänä vuonna palha-hankkeet säästävät kaupungin laskelmien mukaan ainakin noin 1,7 miljoonaa euroa. Lisäksi työn alla olevat hankkeet voivat tuoda säästöä arviolta noin miljoona euroa lisää. (HäSa)

Menot