Kanta-Häme

Kaupungin talous veti valtuuston vakavaksi

Taloudesta, mistäpä muusta, puhuttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Aiheen siihen antoi listalla ollut kolmannesvuosiraportti tammi-elokuulta.

On käynyt selville, että kaupungin talous sukeltaa jo tänä vuonna, eikä ensi vuodelle ole yhtä��n parempaa luvassa.

Valtuutettujen keskuudessa oli kahdenlaista ilmaa. Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja valtuutettu Ranjith Kumar Prabhakaran (sd.) kehottivat positiivisuuteen.

– Millä saisimme välitetyksi ulospäin sellaista positiivista viestiä, että täällä on esimerkiksi lapsiperheiden hyvä asua. Tarvitsemme lisää nuoria perheitä tänne, pohti Rautio.

Prabhakaran oli samoilla linjoilla, mutta korosti, että paniikkinappulan painamisen sijasta tulisi kouluttaa henkilöstöä uuteen aikaan.

– Maailma muuttuu ja siihen pitää sopeutua. Tietokoneiden vallankumous on alkanut.

Lainkaan optimistinen ei sen sijaan ollut Hannu Kärpänen (kesk.), vaan totesi, ettei henkilöstön asema voi olla kiveen hakattua, vaikka sanoi myös arvostavansa sen osaamista.

Hän ehdotti paikallista sopimista ja 2–5 prosentin palkanalennusta määräajaksi.

Kärpäsen palkanalennuspuheet saivat Pentti Nyholmin (sd.) kuohahtamaan.

– Joku laki sentään pitää palkoistakin olla. Ei siitä ole kovin pitkä aika, kun kaupungin kassasta loppuivat rahat kokonaan, mutta siitäkin silloin selvittiin. Kyllä me tästäkin otetaan voitto.

Henkilöstömenoista ja palveluverkoista kyseli Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.).

– Virkamies sanoo, että kolmen koulun lakkautuksella säästetään 700 000 euroa, lanulan jäsen sanoo, ettei säästetä. Mikä on totta? Ja mikä on syy henkilöstömenojen kasvuun?

Ihan täsmällistä vastausta ei saatu, mutta varsinkin ikäihmisten palvelutarve kasvaa koko ajan ja sitä on paikattu ostopalveluilla.

Palveluverkosta eli suomeksi sanottuna esimerkiksi koulujen tai vanhainkotien lakkautuksista oli valtuustossa tietysti kahdenlaista ilmaa.

Kaija-Leena Savijoki (kok.) pohti, että usein hyvää tarkoittavilla päätöksillä saadaan aikaan huonoa.

– Rakenteita on pystyttävä muuttamaan ja tekemään siitä ihan konkreettisia päätöksiä.

Hän myös kehui ikäihmisten kotihoidossa käyttöönotettuja mobiilipalvelua ja sijaispoolia.

– Siitä tuli alkuun huonoa palautetta, mutta nyt työntekijät siirtyvät sujuvasti sinne, missä heitä tarvitaan.

Samanlaista käytäntöä hän suositteli myös päivähoitoon, jotta sijaiskulut saadaan kuriin.

Vasemmalta laidalta Ritva Oinonen (vas.) ja Irma Taavela (vas.) muistuttivat, että osaavasta henkilöstöstä on pidettävä kiinni ja että yksityistäminen on riski.

Molemmat myös vaativat elinkeinotoiminnan tehostamista.

– On lopettava oman navan ympärillä pyöriminen, Taavela linjasi.

Valtuusto merkitsi kolmannesvuosiraportin tiedoksi ja edellyttää muiden toimien ohella sijaiskustannusten minimoimista ja omanhenkilöstön mahdollisimman joustavaa käyttöä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic