fbpx
Kanta-Häme

Kaupungin verkkosivut täyttävät kriteerit

Julkisen hallinnon on ryhdyttävä parantamaan verkkosivujensa ja -sovellustensa esteettömyyttä, kun Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivi astuu voimaan. Direktiivin on tarkoitus parantaa sivustojen ja sovellusten käytettävyyttä näkö- ja kuulovammaisten sekä muulla tavoin toimintarajoitteisten kannalta.

Julkisten verkkopalveluiden saavutettavuudessa onkin paljon parannettavaa. Esteettömyystestaukseen erikoistunut, Näkövammaisten liiton omistama yritys Annanpura Oy testasi hiljattain 14 suomalaisen kaupungin nettisivut. Annanpuran testi sisälsi direktiivin vaatimukset kokonaisuudessaan.

Yksikään testattu kaupunki ei täyttänyt direktiivin vaatimuksia. Annanpura Oy:n esteettömyysasiantuntija Kimmo Sääskilahden mukaan merkittävin ongelma oli se, että sivustot sisälsivät toimintoja, joita ei pystynyt toteuttamaan näppäinkomennoilla.

Testattavat kaupungit valikoituivat Näkövammaisten liiton alueyhdistysten mukaan. Hämeenlinna kuuluu Tampereen seudun Näkövammaiset ry:hyn, joten alueelta testattiin Tampereen nettisivut. Hämeenlinnan kaupungin verkkotoimittajan Kaisa Paavilaisen mukaan Hämeenlinnan nettisivut täyttävät jo EU-direktiivin kriteerit. Kaupungin nettisivujen esteettömyyttä parannettiin viime syksynä.

– Projektista vastasi itsekin näkövammainen tohtoriopiskelija ja hänen selvityksensä perusteella tehtiin korjauksia, Paavilainen kertoo.

Kanta-Hämeen näkövammaisten puheenjohtajan Kari Vähäsen kokemuksen mukaan suurin yksittäinen ongelma näkövammaisten verkkopalveluiden kannalta on lomakkeiden täyttäminen. Verkkolomakkeiden täyttämistä edellytetään monessa julkisessa palvelussa. Vähäsen mukaan verkkolomakkeita on kuitenkin usein mahdotonta täyttää ruudunlukuohjelman avulla.

Ruudunlukuohjelma on näkövammaisten apuväline, joka muuntaa näytöllä olevan tekstin pistekirjoitukseksi tai puheeksi. Joskus verkkosivustot on koodattu siten, ettei etusivulta voi muodostaa ruudunlukuohjelmalla linkkilistaa, jolloin ohjelma lukee kaiken etusivulla olevan informaation alusta alkaen.

Myös yleisesti käytössä olevat pdf-tiedostot ovat ongelma.

– Pdf-tiedosto on kuva, joten ruudunlukuohjelmalla sitä ei voi lukea, Vähänen sanoo.

Nettisivujen mobiiliversiot ja verkkopankit saavat Vähäseltä kiitosta. Vähänen itse käyttää verkkoa ajoittaisista ongelmista huolimatta sujuvasti, sillä hän oli aktiivinen koneenkäyttäjä jo nähdessään. Vähäsellä diagnosoitiin verkkokalvorappeuma vuonna 1987.

Oireet etenivät vähitellen, kunnes hän joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle Rautaruukin talousjohtajan työstä vuonna 2006. Nykyisin Vähänen on sokea. Eläkkeelle jäämisestä lähtien järjestötyö on vienyt mukanaan. Näkövammaistoiminnan lisäksi Vähänen on kaupungin vammaisneuvoston ja kuljetuspalvelutyöryhmän jäsen.

Toukokuussa hänet nimitettiin Suomen Näkövammaisten liiton hallitukseen. Se tietää entistä enemmän järjestötyötä.

– Vaimo vitsailee, että Rautaruukin aikoina olin edes joskus kotona, mutta nykyään en koskaan, Vähänen sanoo. HÄSA

Menot