Kanta-Häme

Kaupungin vuokra-asuntoihin ei hinnankorotuksia

Hämeenlinnan Asunnot oy:n huoneistoihin ei tule merkittäviä vuokrankorotuksia.

– Nollakorotuksilla mennään. Keskimäärin asunnoissamme vuokra on hieman yli 10 euroa neliömetriltä, mikä on melko edullinen, toimitusjohtaja Matti Riekkola kertoo.

Ensi vuoden vuokrista päätettiin viime maanantaina. Vuokra nousee ainoastaan kolmessa kohteessa, joissa tehdään peruskorjauksia. Vuokranmääritykset tehdään kiinteistökohtaisesti.

Hämeenlinnan Asunnoilla on ensi kesänä valmistumassa 27 yksiötä tai pientä kaksiota sisältävä kohde keskustaan osoitteeseen Turuntie 1. Yhtiössä on kaksi peruskorjattua taloa sekä pihapiiriin valmistuva uudisrakennus. Näiden huoneistojen vuokrat tulevat olemaan yhtiön asuntokannan korkeimmat, Riekkola kertoo.

– Vuokra tulee olemaan lähempänä 20 euroa kuin kymppiä neliömetriltä.

Yhtiö budjetoi peruskorjauksiin ensi vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa. Matala korkotaso on mahdollistanut korjauksiin investoimisen, Riekkola kertoo.

– Kymmenisen vuotta sitten puhuttiin alle 500 000 euron korjausbudjetista.

Yhtiön yli 2000 asunnon käyttöaste on Riekkolan mukaan korkea. Renkoon ja Iittalaan on painetta myös uudelle asuntotarjonnalle, päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole tehty.

– Maalla kun ollaan, kyse olisi rivitaloista.

Sen sijaan yhtiö hakee purkulupaa Lammilla Pellavamakasiininkujalla sijaitsevalle kerrostalolle. Elokuusta tyhjillään ollut talo on ollut viimeksi vuokrattuna vastaanottokeskukselle.

– Kyseinen kiinteistö olisi pitänyt peruskorjata jo 20 vuotta sitten, Riekkola kertoo.

Purkua ei ole vielä kilpailutettu, eikä tontin jatkokäytöstä ole tehtyä päätöksiä.

Alueellisen asukastoimikunnan puheenjohtaja Marita Pekkarinen kehuu tiedotteessa yhtiön vuokrantarkistuslinjan maltillisuutta viime vuosina.

– Vuokrataloyhtiöt on pääosin rakennettu pienituloisille ihmisille suunnattuna. Kunnallisten vuokrataloyhtiöiden selkäranka on toistaiseksi kestänyt omistajille maksettavien osinkojen paineen, sillä yhtiöjärjestykset ovat kieltäneet osinkojen maksamisen. Joidenkin valtakunnallisten vuokrataloyhtiöiden kohdalla osinkoja kuitenkin maksettaneen asukkailta perityillä vuokrilla, Pekkarinen toteaa tiedotteessa.

Hämeenlinnan Asunnot on Hämeenlinnan kaupungin omistama yhtiö. Yhtiö omistaa yli 2000 asuntoa Hämeenlinnan talousalueella. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic