fbpx
Kanta-Häme

Ympäristöpalkinto menee toisen kerran peräkkäin Lammille: Nyt sen saa Porkkalan kartano

Kunniamaininnan Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta antoi supikoirakantaa vähentäneelle Juha Koverolle.
Porkkalan kartanon puutarhassa kukoistaa yhä Anniina Rikalan isoisän isän keräämien koristekasvien jälkeläisiä. Arkistokuva vuodelta 2013: Esa Ylijääskö

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöpalkinnon saa tänä vuonna lammilainen Porkkalan kartano.

Kaupunkirakennelautakunta valitsi yksimielisesti palkinnon saajan eilen tiistai-iltana. Kokouksessa Porkkalaa ehdotti palkinnon saajaksi lammilainen lautakunnan jäsen ja kaupunginvaltuutettu Leena Suojala (kesk.).

Perusteltuja ehdotuksia palkittavasta sai tehdä lautakunnalle kuka tahansa keväällä parin kuukauden ajan. Ehdotuksia tuli viisi.

Kiertopalkinto on valokuvaaja Marjukka Vainion työ Lilja Rubus, ja lisäksi voittaja saa 500 euroa. Perinteisesti ympäristöpalkinto on luovutettu Hämeen Sanomien järjestämillä Elomessuilla, mutta tämän kesän messut jouduttiin perumaan koronaepidemian vuoksi.

Työtä monimuotoisuuden hyväksi

Palkitsemisehdotuksen mukaan “Porkkalan kartanon väki”, eli Anja, Antti ja Anniina Rikala ovat tehneet sukupolvien yli työtä maatalousympäristön ja rakennetun kulttuuriympäristön monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Kartano on myös saanut EU:n Wildlife Estates -ohjelman tunnuksen ensimmäisten joukossa Suomessa. Tunnus kertoo tavoitteellisesta panostamisesta riistanhoitoon ja luonnon monimuotoisuustyöhön.

Porkkalan kartanon puutarhassa ylläpidetään vanhan kartanopihapiirin ja -maiseman lisäksi vanhoja puutarhakasvikantoja, joihin yleisö pääsee tutustumaan.

Ehdotuksessa muistutettiin myös, että Rikalat ottavat aktiivisesti osaa paikalliseen ja alueelliseen ympäristön- ja luonnonsuojelutyöhön. Kiinnostuksen kohteena on riista- ja maatalousekosysteemien lisäksi vesiensuojelu.

1300-luvulta saakka toimineen kartanon maille on rakennettu Freshabit-hankkeeseen kuuluen Ormajärven kuormitusta vähentävä kosteikko, joka parantaa vesilintujen pesimätulosta.

Palkinto on jaettu vuodesta 2002

Kaupungin ympäristöpalkinto on myönnetty vuodesta 2002 lähtien. Aluksi sitä jakoivat ympäristölautakunnat, kunnes perinne siirtyi kaupunkirakennelautakunnalle vuonna 2018.

Palkinto voidaan myöntää Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan alueella toimivalle yksittäiselle ihmiselle, yhteisölle tai yritykselle, joka on esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt kestävän kehityksen toteutumista.

Ensimmäisen palkinnon sai Hauhon–Hattulan 4H-yhdistys. Viime vuonna palkinto meni Lammille: Konnarin koulun 4.-luokkalaiset Pihla Muuttola, Elsa Myyryläinen ja Peppi Korremäki palkittiin roskien keräämisestä kirkonkylän keskustassa.

Tänä vuonna lautakunta valitsi kunniamaininnan saajaksi Juha Koveron, joka on ehdotuksen mukaan vuosien ajan tehnyt työtä supikoirakannan vähentämiseksi niin Hattulassa kuin ympäristökunnissakin. HäSa

Lue myös: Ensimmäinen Kartanoviikko kutsuu Porkkalan kartanon puistoon ja puutarhatapahtumaan Lammille (22.7.2019)

Menot