Kanta-Häme

Kaupunginarkisto muuttaa ihmisten ilmoille

Pääkirjaston peruskorjaus aiheuttaa muutoksia myös kaupunginarkiston toimintaan. Remontin pitäisi alkaa keväällä 2018.

Kaupunginarkisto toimii nykyään kirjaston kellarikerroksessa. Myös se joutuu väistämään remonttia.

Hämeenlinnasta ei juuri löydy arvokkaan arkistoaineiston säilyttämiseen sopivaa arkistotilaa.

Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipiste eli entinen maakunta-arkisto on kuitenkin sellainen. Sattumoisin sieltä vapautuu arkistotiloja vuonna 2018, koska Mikkeliin valmistuu uusikeskusarkisto.

Kansallisarkiston tilat Hämeenlinnassa täyttävät nykyajan vaatimukset mainiosti.

Kun tilojen vuokraamisesta neuvoteltiin, nousi esille vaihtoehto kokonaan uudenlaisesta palvelukonseptista.

Hämeenlinnan kaupunginarkistolla on mahdollisuus siirtyä pysyvästi Kansallisarkiston toimitiloihin. Yhteisten toimitilojen etuna on mm. parempi asiakaspalvelu.

Tällä hetkellä hämeenlinnalainen asiakirjallinen kulttuuriperintö on hajautunut Kansallisarkistoon ja kaupunginarkistoon. Usein käy niin, että asiakkaan pitää asioida molemmissa toimipisteissä.

Lisäksi nykyiset kaupunginarkiston tilat eivät täytä kaikkia nykyaikaisen tietoturvan vaatimuksia, jotka täyttyvät hyvin Kansallisarkistossa.

Nyt arkiston tilakustannukset ovat noin 50 000 euroa vuodessa, mutta remontin jälkeen niiden arvioidaan nousevan huomattavasti.

Alustavien arvioiden mukaan kaupunginarkiston aineistomäärälle tarvitaan noin 3 000 hyllymetriä arkistotilaa. Sen vuokraksi tulee noin 60 000 euroa vuodessa

Lisäksi kaupunginarkiston käyttöön tulee vuokrata työtilat 2-3 henkilölle. Näiden kustannuksiksi arvioidaan esisopimuksessa noin 5 000 euroa.

Jos kaupunginhallitus hyväksyy esisopimuksen, kaupungin ja Kansallisarkiston yhteistyöstä tulee Suomessa ainutlaatuista. HÄSA

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic