Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupungineläinlääkärit irtisanoutuivat ja perustavat yksityisen aseman: "Voimme erikoistua paremmin" - Ainoa kaupungineläinlääkärin toimipiste jää Tuulokseen

Kantakaupungin kaupungineläinlääkärit ryhtyvät yrittäjiksi. Hämeenlinnan ainoa kaupungineläinlääkärin toimipiste löytyy ainakin jonkin aikaa vain Tuuloksesta.
Eläinlääkärit Tiina Tretjakov ja Minna Kauppi-Kuusinen kertovat, että varsinkin kaupunkilaiset tuovat lemmikin entistä pienemmistä vaivoista eläinlääkärille. – Tietysti se, että käännytään herkästi eläinlääkärin puoleen, on parempi kuin ettei eläimestä huolehdita. Kuva: Esko Tuovinen
Eläinlääkärit Tiina Tretjakov (vas.) ja Minna Kauppi-Kuusinen kertovat, että varsinkin kaupunkilaiset tuovat lemmikin entistä pienemmistä vaivoista eläinlääkärille. – Tietysti se, että käännytään herkästi eläinlääkärin puoleen, on parempi kuin ettei eläimestä huolehdita. Kuva: Esko Tuovinen

Parolantiellä sijaitseva kaupungineläinlääkärien toimipiste muuttuu lokakuun alussa yksityiseksi eläinlääkäriasemaksi.

Kaupungineläinlääkärit Minna Kauppi-Kuusinen ja Tiina Tretjakov ovat irtisanoutuneet ja jatkavat samoissa tiloissa yrittäjinä.

Parolantien toimitila on Kauppi-Kuusisen ja Tretjakovin yrityksen kautta vuokrattu, minkä vuoksi siirtyminen yrittäjäksi oli helppo. Parolantielle toimipiste siirtyi Jukolasta keväällä 2019, sillä aiemmissa tiloissa oli sisäilmaongelma. Eläinlääkärit vuokrasivat Parolantien tilat tuolloin oman yrityksen kautta, koska kaupungin omistamista kiinteistöistä ei löytynyt sopivaa.

– Päätös on pitkän harkinnan tulos. Yrittäjinä voimme erikoistua lemmikkeihin, joita suurin osa toimipisteessä hoidetuista eläimistä on tähän astikin ollut, Minna Kauppi-Kuusinen kertoo.

Tiina Tretjakovin mukaan yrittäjyyteen houkutteli lisäksi vapautuminen päivystyksestä ja muista virkatehtävistä.

Ei kalliita erityismenetelmiä

Kauppi-Kuusinen ja Tretjakov aikovat jatkaa samalla hoitotasolla kuin nykyäänkin. Eläinlääkäriasemalle ei tule kalliita erityistutkimuksia kuten kuvantamismenetelmiä.

– Keskitymme tavanomaiseen eläinlääkintään, Kauppi-Kuusinen kertoo.

Suuri osa yksityisistä eläinlääkäriasemista kuuluu ketjuihin, joiden palveluihin kuuluu hintavia ja hankaliakin toimenpiteitä, kuten tekonivelien asennuksia ja syöpäleikkauksia.

– Pyrimme pitämään hintatason kohtuullisena. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan muualle tarkempiin tutkimuksiin tai hoitoihin.

Kaupungineläinlääkäri jää enää Tuulokseen

Kahden eläinlääkärin lähtö jättää aukon kaupungin lakisääteisiin eläinlääkäripalveluihin.

Kuntien pitää järjestää eläinlääkintäpalvelut, mutta niiden tasoa ole laissa tarkkaan määritelty. Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri kertoo, että vapautuvat virat tullaan täyttämään jollain aikataululla.

– Lakisääteisyys toteutuu yhdelläkin toimipisteellä, mutta tietysti työntekijöille jää todella paljon töitä.

Rekrytointiprosessin ajaksi kantakaupunki jää ilman kaupungineläinlääkäriä. Lokakuusta lähtien ainoa kaupungineläinlääkärin toimipiste on Tuuloksessa.

– Onneksi seudulla on todella paljon yksityisiä toimijoita. Ennen virkojen täyttämistä toimenkuviin tehdään kenties joitakin tarkennuksia.

Myös Hämeenlinnan ja Hattulan yhteisen virkaeläinlääkärin virka on tällä hetkellä täyttämättä. Virkaeläinlääkärin tehtäviin kuuluu muun muassa eläinsuojelutehtävät.

Kaupungilla ei ole suunnitelmia lakisääteisten eläinlääkintäpalvelujen hankkimisesta ostopalveluna. HäSa

Eläinlääkintähuoltolaki

Kuntien on mukaan huolehdittava eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä sekä resurssien varaamisesta valtion vastuulla olevaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaan.

Kunnan on järjestettävä arkipäivisin peruseläinlääkäripalvelut hyötyeläimille ja muille kotieläimille, jos niitä ei muutoin ole yhteistoiminta-alueella saatavissa.

Lisäksi kunnan on järjestettävä kiireellinen eläinlääkärinapu kotieläimille kaikkina vuorokaudenaikoina.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic