Kanta-Häme

Kaupunginhallitukseen vain yksi muutos

Kaupunginhallitus sai odotetusti potkut Hämeenlinnassa. Sitä edelsi pitkä ja tunteikaskin keskustelu, jonka avasi tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.).

Hän tähdensi, että valiokunnan tehtävänä oli selvittää, nauttiiko kaupunginhallitus luottamusta.

Keskustelu kulminoitui Lulu Ranteen (ps.) ja Iisakki Kiemungin (sd.) juupas-eipäs -väittelyyn, josta ei ollut tulla loppua.

PÄÄTETTÄVÄNÄ oli ensin se, että ns. Sambia-tietovuodon tunnustanut Kari Ilkkala (ps.) esitettiin pidätettäväksi luottamustoimista siihen asti, että poliisitutkinta valmistuu ja mahdollinen mahdollisesta oikeudenkäynnistä on saatu päätös.

Tämä päätös oli yksimielinen. Myös kaupunginhallituksen erottamispäätös syntyi yksimielisesti. Siihen liittyi kakkoskohtana esitys merkitä tiedoksi, että tilapäinen valiokunta on siirtänyt toimivaltaansa kuulumattoman Lulu Rannetta koskevan kuntalain 40 §:n mukaisen harkinnan kaupunginhallitukselle.

VALIOKUNNAN esitys oli yksimielinen. Tosin myöhemmin kuultiin, että esimerkiksi valiokunnassa perussuomalaisten edustajana istunut Tauno Lahtinen oli kyllä samaa mieltä koko kaupunginhallituksen erottamisesta, mutta perusteet olivat erilaiset.

Valiokunta esitti kaupunginvaltuustolle, että se erottaa kaupunginhallitukseen valitut luottamushenkilöt kesken toimikauden, koska jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta.

Lulu Ranne piti 18 minuuttia pitkän puheenvuoron, jossa hän kertasi Sunny Car Centerin vaiheita ja epäkohtia, jotka hänen näkemyksensä mukaan päätöksenteossa tapahtui. Hän sanoi ymmärtävänsä kaupunginhallituksen jäsenen Kari Ilkkalan tietovuodon syyt. Tosin hän vakuutti, ettei hyväksy tekoa.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) muistutti, että valta merkitsee vastuuta. Hänen mukaansa oleellista on, millaisin keinoin valtaa havitellaan. Hän painotti, että demokratiassa enemmistö päättää. Hän syytti Kari Ilkkalaa omankäden oikeudesta.

Lähes keskustelun lopuksi Iisakki Kiemunki kävi esittämässä omat näkemyksensä siitä, miksi esimerkiksi avautui lehtijutussa Lulu Ranteeseen liittyvästä elatusapuoikeudenkäynnistä. Hän myös pahoitteli vielä kerran sitä, että lähetti aiheesta sähköpostin valtuustolle.

Hän myös vetosi Ranteeseen, että tämä jäisi pois kaupunginhallituksesta. Kiemunki lupasi siinä tapauksessa jättää valtuuston puheenjohtajan paikan.

Ranne toisti, ettei ole tehnyt mitään väärää, eikä niin ollen vapaaehtoisesti jättäydy pois.

KAUPUNGINHALLITUS valittiin heti seuraavassa pykälässä uudestaan. Tällä kertaa vaalitapana käytettiin suhteellista vaalia. Vastakkain oli kaksi vaalilistaa. Niiden saamista äänistä lasketaan suhdeluvut, joiden mukaan listojen nimiä nousi kaupunginhallitukseen.

Tämä kertoo siitä, etteivät puolueet etukäteen ole pystyneet sopimaan paikkajaosta.

Kun kuunteli keskustelua esityslistan kolmesta viimeisestä pykälästä, epäsopu ei todellakaan tullut yllätyksenä.

Kaupunginhallitus jatkaa silti lähes entisessä kokoonpanossaan. Ilkkalan tilalle nousi Antero Niemelä (ps.). Myös puheenjohtajisto valittiin suhteellisella vaalilla. Puheenjohtajistokin pysyy entisellään.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic