Kanta-Häme

Kaupunginhallitus antoi jatkoaikaa tonttikaupoille

Kaupungin tonttien hintoihin ja vuokriin tulee tasokorotus vuodenvaihteessa.

Tosin vuokralaisilla on aikaa ensi helmikuun loppuun asti ilmoittaa, jos haluavat lunastaa tontin vanhaan hintaan. Kauppa on tehtävä viimeistään kesäkuun loppuun mennessä 2015.

Kaupunginhallitus jatkoi tonttien ostotarjousta muutamilla kuukausilla aiotusta, jotta myös taloyhtiöt ehtisivät mukaan kaupantekoon.

Tulossa on tuntuvia korotuksia varsinkin kaupungin keskustan tuntumassa. Liitosalueilla sijaitsevia tontteja korotukset eivät koske.

Siirtymäaika

Vuokrien nousua yritetään pehmentää viiden vuoden siirtymäajalla. Sen kuluessa vuokra nousee portaittain. Tätäkin on haettava viimeistään helmikuun lopussa ja uusi vuokrasopimus solmittava kesäkuun 2015 loppuun mennessä.

Hintojen korotus ei vaikuta voimassa oleviin vuokrasopimuksiin ennen kuin ne päättyvät. Korotukset realisoituvat vähitellen, sillä vuokrasopimukset on useimmiten tehty 50 vuodeksi.

Mahdollinen tasokorotus ei koske jo varauksessa olevia tontteja.

Korotuksia suunnitellaan yhtälailla pientalo-, rivitalo- kuin kerrostalotonteille. Joidenkin tonttien hinnat yli kaksinkertaistuvat.

Vuokriin on joissain tapauksissa tulossa jopa usean sadan prosentin vuosikorotus. Tosin tällä hetkellä ne ovat hyvin alhaisia, muutamia satasia vuodessa.

Isoja korotuksia

Tällä hetkellä omakotitonttien hinnat ovat kaupungin vanhimmilla alueilla noin 13–27 euroa neliöltä. Uusimmilla alueilla hinta on 30,45 euroa.

Uudet hinnat vaihtelevat välillä 27-61 euroa neliöltä. Korotuksen suuruus 67–145 %.

Rivi- ja kerrostalotonttien hinnat vaihtelevat välillä 67–175 euroa kerrosneliömetriltä. Uusimmissa hankkeissa on käytetty markkinahintaa.

Rivi- ja kerrostalotonttien hinnaksi tulee 110–300 euroa suunnitellulta kerrosneliömetriltä. Korotus on 8–69 prosenttia.

Kaupungilla on vuokrattuja asuntotontteja yhteensä 2 179. (HäSa)