Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunginhallitus: Ei kansanäänestystä toriparkista - Kaupunkilaisten mielipide selvitetään kyselyllä

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 7–4 kaupunginjohtajan esityksen, ettei toriparkista järjestetä neuvoa-antavaa kansanäänestystä.
Lahden toriparkki. Arkistokuva.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen esittää, että Hämeenlinnassa ei järjestetä neuvoa antavaa kansanäänestystä toriparkin rakentamista.

Kansanäänestystä oli vaadittu kuntalaisaloitteella, jonka oli allekirjoittanut hieman yli neljä prosenttia hämeenlinnalaisista.

Lopullisesti kansanäänestyksen järjestämisestä päättää Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto, jolle asia etenee seuraavaksi.

 

Lue myös: Ei kansanäänestystä toriparkista? – Kaupunginjohtaja torppaa 2348 ääntä keränneen kuntalaisaloitteen neljästä syystä (25.10.2019)

 

Kansanäänestys kaatui äänin 4-7

Kaupunginhallituksen päätös noudattelee pääosin kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan laatimaa päätösehdostusta, jossa äänestys torpattiin neljällä eri syyllä.

Aiheesta käydyn keskustelun aikana kaupunginhallituksen jäsen Airi Raitaranta (vihr.) ehdotti Mauri Ojamäen (sd., varajäsen) ja Antero Niemelän (ps., varajäsen) kannattamana, että kansanäänestys järjestettäisiin. Tämä ehdotus kaatui äänestyksessä äänin 4-7.

Äänestyksessä Raitarannan ehdotusta kannatti 4 jäsentä (Raitaranta, Ojamäki, Niemelä ja Satu Aaltonen (sd.)) ja kaupunginjohtajan ehdotusta 7 jäsentä (Kirsti Suoranta (sd.), Timo Viitanen (sd.), Sari Rautio (kok.), Juha Kallioinen (kok.), Pekka Arvio (kok., varajäsen), Helena Lehkonen (kok.) ja Antti Leinikka (kesk.))

Gallup-kysely ja tausta-aineistoja

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Kenakkalan ehdotuksen, mutta päätti, että ennen päätöksentekoa järjestetään tiedotustilaisuuksien sarja johon liitetään myös kaupunkilaisille tehtävä gallupkysely.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että tiedottamisessa ja viestinnässä on otettava mukaan vertailukaupunkien tietoja, kiinteistönomistajien tahtotila sekä kaikki perustiedot P-torin rakentamisesta ja rahoitusmallista.

 

Lue myös: Hämeenlinnan uuteen keskustaan kuluu iso kasa rahaa – Toriparkki on ikuisuuskysymys (8.1.2019)

Lue myös: Apulaiskaupunginjohtaja vastaa: Mihin toriparkkia tarvitaan Hämeenlinnassa? (22.8.2019)

Miksi mieli muuttui?

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio oli aiemmin syksyllä some-keskusteluissa sitä mieltä, että äänestys on vaikea jättää järjestämättä.

Miksi mieli nyt muuttui?

– Tänään kaupunginhallituksen keskustelussa todettiin, että paljolti on kyse siitä, ettei ihmisillä ole vieläkään riittävän hyvää tietoa siitä mistä toriparkissa on kyse. Olemme epäonnistuneet viestinnässä, Rautio sanoo.

– Päädyin siihen, ettei kansanäänestys välttämättä tuo sitä tietoa, mitä haluamme. Keskustelimme paljon myös siitä, olisiko kyse todella neuvoa-antavasta äänestyksestä. Luottamushenkilöillä on epävarmuutta siitä, kuinka kansanäänestyksen tulos vaikuttaisi heidän omaan äänestyskäyttäytymiseensä.

Raution päätöksessä painoivat myös äänestyksen hinta (109 000 euroa) ja kaupunginjohtajan ”huolella rakennettu” esitys. HäSa

Uutista täydennetty klo 18.41 Sari Raution kommenteilla.