Kanta-Häme

Kaupunginhallitus haluaa uuden kouluselvityksen

Hämeenlinnan tilaajapäällikkö Antti Karrimaan johtaman työryhmän ehdotus koulujen siirroista ei saanut kannatusta kaupunginhallitukselta. Karrimaa esitteli ehdotuksensa maanantain kokouksen yhteydessä.

Esityksen keskeisin asia oli Lyseon lukion siirtäminen Myllymäkeen ja vapautuvien tilojen hyödyntäminen Lyseon yläkoulun käyttöön. Lisäksi Kaurialan yläkoulu peruskorjattaisiin ja Myllymäen alakoulu pysyisi paikoillaan.

– Karrimaan esitys ei aiheuttanut mitään hurraa-huutoja. Siihen kaivattiin aika paljon lisää lihaa luiden ympärille. Päätöksentekijät eivät tyydy siihen, että työryhmältä tulee vain yksi ehdotus, vaan edellytämme, että kaikki mahdolliset erilaiset kombinaatiot tullaan selvittämään huomattavan syvällisesti ja laskemaan kaikkien niiden kustannukset ja pedagogiset vaikutukset, painotti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) noin 7-tuntisen ”maratonin” jälkeen.

Kaikki koulut tarkastelun kohteena

Kiemunki korostaa, että kaupunginhallitus haluaa nyt rauhoittaa Karrimaan esityksestä syntynyttä vastustusta ja keskustelua, mutta heittää samalla vettä myllyyn.

– Pohdinnassa ei ole pelkästään Lyseo ja sen muutto, vaan tämä saattaa osua monen muunkin koulun kohdalle vielä.

Kiemungin mukaan poliitikot haluavat edelleen tarkastella yhtenäiskouluvaihtoehtoa (Kaurialan yläkoulu + Myllymäen alakoulu) ja kaikkia muitakin kombinaatioita, joita on lukuisia.

Tarkoittaako se myös sitä, että pohdintaan tulee uudestaan Lyseon ja Kaurialan lukiot yhdistävä suurlukio?

– Suurlukiolle on jo sanottu pontevasti poliittisesti ei, mutta jos vaikuttaa, että kaikki muut vaihtoehdot ovat huonompia, miksei se voisi sieltä ponnistaa. En kuitenkaan pidä sitä kovin todennäköisenä, Kiemunki toteaa.

– Ymmärrämme, että monet koulut huolestuvat asemastaan, mutta tässä on tarkasteltava asiaa faktojen ja kustannusten pohjalta. Emme tee ratkaisuja sen perusteella, kuka vastustaa mitäkin eniten, mutta ihan takuulla historialliset seikatkin ovat mukana argumenttina päätöksenteossa, Kiemunki rauhoittelee Lyseon lukion henkilökuntaa.

Myös varhaiskasvatuksella tilatarpeita

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja muistuttaa, että tarkasteluun on otettava samalla myös päivähoidon tilatarpeet.

– Siellä on akuutteja tarpeita, ja toimenpiteitä vaaditaan jo ensi vuonna. Varhaiskasvatus ja koulukysymykset ovat tämän syksyn isoin juttu. Siinä puhutaan 50 miljoonan euron kokonaisuudesta, ja sitä tarkastellen pitää löytää paras kokonaisuus. Kaikille pitää löytää terveelliset ja turvalliset tilat, ja sitten ruvetaan tulemaan tärkeysjärjestyksessä alaspäin, Iisakki Kiemunki sanoo.

Eri selvitykset on saatava valmiiksi tämän vuoden puolella, sillä ne vaikuttavat ensi vuoden budjetin laadintaan.

– Välttämättä kaikkia ratkaisuja ei saada tehtyä tämän vuoden aikana, mutta jonkinlainen linjaratkaisu kuitenkin. Kaupunginhallitus aikoo ottaa budjetin valmistelun yhteydessä koulukysymyksille kokonaisen seminaaripäivän, Kiemunki lupaa. (HäSa)

 

Päivän lehti

31.5.2020