Kanta-Häme

Kaupunginhallitus keskustelee Mainiemestä maanantaina

Hämeenlinnan kaupunginhallitus keskustelee maanantaina Mainiemeen Lammille kaavaillusta turvapaikanhakijoiden hätämajoituksesta. Suunnitelma ei ole virallisena pykälänä esillä kokouksessa, eikä sitä tuoda ylimääräisenä asianakaan listalle.

– Se ei ole tarpeen, sillä kaupunkihan ei päätä sitä, perustetaanko keskus vai ei, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Hän sanoo, että asiakokonaisuudesta varmasti keskustellaan, sillä kaupunki järjestää palveluita Mainiemeen. Enin osa Hämeen Sanomien haastattelemista kaupunginhallituksen jäsenistä kertoi torstaina suhtautuvansa myönteisesti Mainiemen avaamiseen turvapaikanhakijoille.

Päätöksen asiasta tekee Mainiemen omistaja eli Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä. Hämeenlinna on sen kautta yksi Mainiemen suurimmista omistajista yhdessä Tampereen ja Lahden kaupunkien kanssa. Yhteensä kuntayhtymässä on 29 jäsenkuntaa.

Vaikka kaupunki ei Mainiemeä omista, sijaintikunnan kanta painaa kuitenkin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustamisessa.

Esimerkiksi Forssan kaupunginhallitus torjui tällä viikolla vastaanottokeskuksen perustamisen tyhjillään olevaan hotelli Rantasipin kiinteistöön, vaikkei kaupunki hotellikiinteistöä omistakaan. Maahanmuuttovirasto taas on ilmoittanut kunnioittavansa kuntien päätöksiä, vaikka keskuksen voisi perustaa ilman kunnan suotumustakin.

Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän johtaja Pia Piispanen kertoo, ettei Mainiemen kuntayhtymän hallituksen kokouspäivämäärää ole vielä lyöty lukkoon.

Sopimusluonnoksen mukaan Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri käyttäisi Mainiemeä näillä näkymin marraskuun loppuun asti. Toiveena on, että siihen mennessä onnistutaan järjestämään lisää pysyviä vastaanottokeskuksia.

SPR Lammin ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila arvioi, että Mainiemeen voitaisiin sijoittaa 100-200 turvapaikanhakijaa.

Mainiemen rakennukset jäivät tyhjilleen viime vuoden lokakuussa, kun siellä toiminut päihdekuntoutuskeskus lakkautettiin. Myös suunnitelmat omistajakuntayhtymän alasajosta ovat jo pitkällä, ja kaikki jäsenkunnat ovat hyväksyneet purkusopimuksen. Mainiemen kiinteistö on myynnissä. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020