Kanta-Häme

Kaupunginhallitus valitaan vain vuodeksi

Luottamuspaikkojen jako puolueiden kesken on ollut sen verran monimutkaista Hämeenlinnassa, että kaupunginhallitus ja valtuuston puheenjohtajisto valitaan vain vuodeksi kerrallaan.

Tämä aiheuttaa muutoksia kaupungin hallintosääntöön. Tähän asti kaupunginhallituksen toimikausi on ollut kaksi vuotta. Nyt se voi olla käytännössä mitä vain vuoden ja neljän vuoden välillä.

Tosin kaupunginvaltuuston pitää vielä hyväksyä muutos, joka koskee myös kaupunginhallituksen jaostoja.

Valtuusto valinnee kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston vain vuodeksi kerrallaan.

Paljon liikkuvia osia

Kokoomuksen pääneuvottelija Sari Rautio sanoo, että tällä haluttiin antaa puolueille mahdollisuus tehdä vaihdoksia vuoden välein.

– Näissä neuvotteluissa on ollut niin paljon ryhmittymiä ja liikkuvia osia, että päädyttiin tällaiseen ratkaisuun. Muutoksiahan ei ole pakko tehdä, mutta tämä antaa puolueille siihen mahdollisuuden.

Rautio myöntää, että myös kaupunginjohtajan hakuprosessilla voi olla vaikutuksia, jotka yltävät kaupunginhallitukseen tai valtuuston puheenjohtajistoon.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle myös, että konsernijaoston jäsenmäärä lisättäisiin viidestä kuuteen.

Tähän on selityksenä, että sinne halutaan yhtäläinen edustus SDP:ltä, kokoomukselta ja Pro Hämeenlinnalta eli kaksi edustajaa jokaiselta.

Samalla, kun kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston toimikaudeksi päätetään vuosi, varapuheenjohtajien määräksi esitetään kolmea.

Puolueet ovat myös lipeämässä siitä, että lautakuntien jäsenet olisivat pääsääntöisesti valtuutettuja. Siihen on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapio Vekan (kok.) mukaan yksinkertaisena syynä, ettei valtuutettuja riitä 11-paikkaisiin lautakuntiin.

– Yhden valtuutetun pitäisi ottaa useampia lautakunta- tms. paikkoja, joten joukkoa laajennettiin varavaltuutetuilla.

Nimet lähipäivinä

Tällä viikolla selviää, keitä puolueet esittävät luottamuspaikoille. Varsinaisen valinnan valtuusto tekee ensimmäisessä kokouksessaan maanantaina 21. tammikuuta.

Viikonvaihteen neuvotteluissa puolueet sopivat, että suurin ryhmä eli SDP saa lasten ja nuorten lautakunnan sekä yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajuudet.

Kokoomukselle menee ikäihmisten lautakunnan sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan puheenjohtajuudet.

Pro Hämeenlinna nimeää keskuudestaan puheenjohtajat elämänlaatulautakuntaan sekä ympäristö- ja rakennuslautakuntaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus menee demareille, jolloin valtuuston nuijan varteen nousee kokoomuslainen.

Ylikunnallisia luottamuspaikkoja jaetaan vielä keväämmällä useissa kuntayhtymissä, jotka ylläpitävät mm. Hämeen liittoa, sairaanhoitopiiriä, Hamkia ja kk Tavastiaa. (HäSa)

Mainos