Kanta-Häme

Kaupunginjohtaja taittaa velan laskusuuntaan

Tekojään kattaminen jäähalliksi, Tiilikadun kuntoutusyksikön rakentaminen ja jopa paloasema mahtuvat Riihimäen kaupunginjohtajan Seppo Keskiruokasen esitykseen ensi vuoden talousarvioksi.

Kaupunginjohtaja on puristanut kokoon hieman ylijäämäisen talousarvion, jossa tulojen ja menojen erotusrahalla pystytään maksamaan 80 prosenttia investoinneista.

Suurista rakennushankkeista huolimatta velkamäärä ei kasva, jos sitä verrataan kuluvan vuoden ennusteeseen.

Vuoden 2012 tilinpäätökseen ennustetaan kertyvän velkaa 3 473 euroa asukasta kohti.

Keskiruokanen lupaa, ettei velka enää kasva tulevina+ vuosina, mikäli edetään hänen mallillaan.

– Vaikka kasvu jatkuu, meillä ei ole välitöntä kasvusta aiheutuvaa rakentamistarvetta. Olemme investoineet viime vuosina jopa kaksi kertaa enemmän kuin kantokyky olisi sallinut. Työ on tehty ja siihen on saatu hyvin valtionosuutta.

Vuosi toisensa jälkeen lykätty jäähalli on nyt vihdoin toteutuslistalla. Erityisesti nuorille tärkeä harrastuspaikka maksaa 3,3 miljoonaa euroa, mutta siihen saadaan 750 000 euron verran valtionosuutta.

Alkoholisteille ja asunnottomille rakennettavaan Tiilikodin kuntoutusyksikköön saadaan valtionosuutta puolet eli 1,3 miljoonaa euroa 2,6 miljoonan euron kokonaishinnasta.

Paloasema onnistuu

kiinteistöyhtiönä

Paloaseman rakentamiskustannukset eivät rasita talousarviota. Seppo Keskiruokanen ehdottaa, että Riihimäen kaupunki perustaa paloasemaa varten kiinteistöyhtiön. Yhtiö ottaa rakentamiseen 7 miljoonan euron lainan, rakentaa paloaseman ja solmii Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa asemasta vuokrasopimuksen.

– Pelastuslaitos maksaa paloaseman lainan lyhennykset vuokrina takaisin, korostaa Seppo Keskiruokanen.

Jollei paloasemaa toteuteta esitetyllä tavalla, hankkeen toteutus ei näytä mahtuvan ensi vuoden talousarvioon.

Kauppaoppilaitos

myydään Hyrialle

Ensi vuoden talousarvion saaminen runsaan 100 000 euron verran ylijäämäiseksi vaatii entisen kauppaoppilaitoksen kiinteistön myymistä ammatillisesta ja aikuiskoulutuksesta vastaavalle Hyrialle.

Kun Hyria ostaa rakennuksen, se samalla luopuu Käräjäkadun aikuiskoulutustiloistaan. Riihimäen kaupungin omistama Tilat ja Kehitys -yhtiö ostaa Hyrialta rakennuksen myydäkseen sen edelleen.

Kauppaoppilaitoksen ja Käräjäkadun järjestelyistä jää kaupungille 2,2 miljoonan euron verran voittoa.

– Jos kauppa ei toteudu, hankimme toisen samansuuruisen kertaluonteisen tulon muualta, lupaa Keskiruokanen, muttei paljasta mitä kaupunki siinä tapauksessa myy.

Ensi vuoden talousarviossa toimintamenot kasvavat 3,3 prosenttia ja toimintatulot 9,8 prosenttia verrattuna tämän vuoden toteutumisennusteeseen. Kaupungin ylijäämä on 113 000 euroa ja vesihuoltoliikelaitoksen kanssa ylijäämää kertyy 2,6 miljoonaa euroa.

Riihimäen kaupunginhallitus tutkii kaupunginjohtaja budjettiesitystä 19. marraskuuta ja kaupunginvaltuusto 10. joulukuuta. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic