Kanta-Häme

Kaupunginjohtaja valittiin ensi kierroksella - Kokoomus meni demarin taakse

Hämeenlinnan uusi kaupunginjohtaja on oululainen filosofian tohtori Timo Kenakkala.

Kaupunginvaltuusto valitsi hänet tehtävään myöhään maanantai-iltana.

Kotikaupungistaan tavoitettu Kenakkala kertoi seuranneensa valtuuston kokouksen loppuvaiheet internetin kautta.

– Kiitän päättäjiä valinnasta ja lisäksi loistavia kilpakumppaneita. Oli upeaa olla tuossa ehdokasporukassa.

Kenakkalalle olikin yllätys, että valinta ratkesi jo ensimmäisellä kierroksella.

Hämeenlinnan uusi kaupunginjohtaja kertoo ensin sopivansa asioita nykyisen työnantajansa Oulun kaupungin kanssa.

– Siihen tähdätään, että lokakuussa voisimme muuttaa Hämeenlinnaan.

Demarit ja kokoomus takana

Timo Kenakkala sai 34 ääntä ylijohtaja Päivi Laajalan jäädessä 25 ääneen, eli kaupunginjohtajan valintaan riitti yksi äänestyskierros, kun yksi ehdokkaista sai yli puolet äänistä.

Muut virkaa hakeneet tai suostumuksensa antaneet eivät saaneet yhtään ääntä, kun äänestykseen osallistuivat kaikki 59 valtuutettua tai varavaltuutettua.

Äänestystä edelsi kokoomuksen valtuustoryhmän pyytämä 10 minuutin neuvottelutauko, joka kuitenkin venyi 20 minuutin mittaiseksi.

Kenakkala keräsi taakseen myös runsaasti muita kuin SDP:n 17 jäsenen valtuustoryhmän ääniä. Äänestysluvuista voi suoraan päätellä, että todennäköisesti kaikki kokoomuksen 17 valtuutettua äänestivät häntä.

Muut valtuustoryhmät äänestivät suurella todennäköisyydellä siten kaikki Päivi Laajalaa, vaikka täyttä varmuutta asiasta ei voikaan suljetun lippuäänestyksen vuoksi olla.

Kokoomuksen puheenvuoroissa kannatettiin kokoomuslaisen apulaiskaupunginjohtajan Juha Isosuon valintaa, mutta kannatus ei kanavoitunut ääniksi. Puheenvuoroissa todettiin myös, että Isosuo on joka tapauksessa edelleen käytettävissä nykyisessä tehtävässään.

Kaikki saivat ylistystä

Kaikissa valtuutettujen puheenvuoroissa ylistettiin jokaista kaupunginjohtavalinnassa loppusuoralle edennyttä.

Myös hakuprosessia pidettiin yleisesti hyvänä ja jopa keskinäistä luottamusta kaupungin kunnallispolitiikassa lisänneenä.

Keskustelussa ensimmäisen ja viimeisen puheenvuoron käyttänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kehui Timo Kenakkalaa, että tämä pystyy parhaiten antamaan uutta potkua kaupungin kehittämiseen.

– Olemme vakuuttuneita, että hän johtaa hyvin Hämeenlinnaa.

Sari Myllykangas (sd.) kiitti ja kehui vuolaasti Juha Isosuota ja ilmoitti, että Isosuo saa Kenakkalasta hyvän työparin.

Aarne Kaurasen (sd.) mukaan on erinomaista, että Hämeenlinnaan on pyrkyä ja tunkua.

Kaurasen mielestä kuka tahansa loppusuoran kolmikosta olisi hyvä, mutta ansioitunein kuitenkin Timo Kenakkala.

Myös kokoomuksen Juha Kallioinen ylisti kaikkia ja kehui Juha Isosuon uraa pitkäksi ja hienoksi.

– Loistavista ehdokkaista Isosuo tuntee parhaiten kaupungin.

Juha Kallioinen päätti puheenvuoronsa sanomalla, että kaupungin johtaminen on kokonaisuus, jossa on kyettävä hyvään yhteistyöhön.

Katriina Laaksonen (kok.) sanoi, että ”olisipa ihanaa, jos olisi ehdokas, jolla olisi Isosuon kokemus, Kenakkalan koulutus ja Laajalan sukupuoli”.

Laaksonen puhui Juha Isosuon puolesta, mutta mainitsi, että kokoomusryhmässä erityistä painoarvoa on valinnassa pantu kaupungin kehittämishankkeille.

Laajala sai muiden tuen

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Päivi Laajala sai valtuustossa tuen muiden kuin kokoomuksen ja SDP:n valtuutettujen puheenvuoroissa.

Vihreiden Kirsi Ojansuu avasi Laajalan vuolaat kannatuspuheet.

– Minulla on unelmana, että kaupunginjohtajana olisi kokenut, pätevä ja asiantunteva nainen.

Laajalaa kannattivat puheenvuoroissaan lisäksi mm. Ritva Oinonen (vas.), Teija Arvidsson (kd.), Irmeli Lehtonen (kd.), Jukka Sorvari (kesk.) ja Hannu Kärpänen (kesk.).

Perussuomalaiset ei käyttänyt kuin yhden Lulu Riikosen repliikkipuheenvuoron, jossa hän ilmoitti valtuustoryhmänsä kannattavan Päivi Laajalaa. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic