Kanta-Häme

Kaupunginjohtajaa haetaan pitkällä kaavalla

Kesä saattaa olla pitkällä ennen kuin Hämeenlinnaan on saatu valituksi kaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus päätti maanantaina pyytää ensin kaupunginvaltuustolta linjaukset, millaista kaupunginjohtajaa Hämeenlinnaan tarvitsee.

– Kaupunginjohtajan valinta on varmasti yksi valtuuston tärkeimmistä, ellei tärkein yksittäinen päätös. Valtuutettujen suunnalta on tullut sellaista toivetta, että heidän pitäisi päästä linjaamaan valintaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) perustelee.

Kaupunginjohtajan haku meneekin seuraavan valtuuston lähetekeskusteluun Kiemungin muotoilemalla pohjaesityksellä, jossa määritellään muun muassa kelpoisuusehdot.

Vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo jääväsi itsensä tämän asian käsittelystä. Hän on aikaisemmin ilmoittanut olevansa kiinnostunut virasta.

Tutkinto tai johtamiskyky

Kaupunginhallitus esittää nyt kelpoisuusehtojen laventamista nykyisestä hallintosäännöstä. Tosin asiasta äänestettiin.

Valtuustolle lähtee esitys, että kaupunginjohtajiksi valittavilta vaaditaan virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai muutoin osoitettu johtamiskyky ja -taito tehtävään sekä hyvä perehtyneisyys kunnallishallintoon.

Hallintosääntö vaatii virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa sekä hyvää perehtyneisyyttä kunnallishallintoon.

Ritva Oinonen (vas.) esitti Kari Ilkkalan (ps.) kannattamana, että pitäisi vaatia korkeakoulututkinnon lisäksi johtamiskykyä ja -taitoa sekä hyvää perehtyneisyyttä kunnallishallintoon.

Oinosen esitys meni kumoon SDP:n ja kokoomuksen äänin 7–4.

Kiemunki perustelee kelpoisuusehtojen laventamista sillä, että hakijoita saadaan mahdollisimman laajalti. Mallia on otettu mm. Helsingin hallintosäännöstä.

– Toiveena on saada mahdollisimman monet hakemaan, mutta niidenkin kovan luokan kandidaattien, jotka eivät asemansa takia ole halukkaita jättämään julkista hakemusta, suostumuksia pyritään saamaan. Myös head hunterin palveluksien käyttäminen on mahdollista.

Pitkä prosessi

Lähtökohta on se, että kaupunginjohtaja valittaisiin pysyvään virkaan. Tosin osa kaupunginhallituksesta ja varmaan valtuustostakin kannattaa määräaikaisuutta. Tällöin vaalikauden taitteessa voitaisiin harkita pormestarimalliin siirtymistä.

– Määräaikaisiin tehtäviin on vaikea saada hakijoita, varsinkin noin kolmen vuoden pätkäpesteihin, Kiemunki perustelee.

Kaupunginvaltuusto käy asian lähetekeskustelun seuraavassa kokouksessaan 4. maaliskuuta.

K��ytännössä virka tullee hakuun joskus huhtikuussa. Jos hakuajaksi määritetään kuukausi, hakijat ovat selvillä loppukeväästä.

Valtuusto saanee valinnan tehtäväkseen aikaisintaan kesäkuun kokouksessa.

Koska irtisanoutumisaika voi olla kuukausia, uusi kaupunginjohtaja ei välttämättä aloita Hämeenlinnassa kuin myöhään syksyllä. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020