Kanta-Häme

Kaupunginjohtajalta vaaditaan sittenkin tutkinto

Hämeenlinnan tulevalla kaupunginjohtajalla on ylempi korkeakoulututkinto. Valtuusto päätti maanantai-iltana yksimielisesti, ettei kelpoisuusvaatimuksia sittenkään lievennetä.

Kaupunginjohtajan virka täytetään toistaiseksi ja hakuaikaa on kuukausi. Kaupunginhallitus käynnistää hakuprosessin ja valitsee 5–6 henkilöä haastatteluryhmään, joka valitsee haastateltavat ja haastattelee sekä mahdollisesti testauttaa heidät.

Myös valtuutetuilla on tärkeä rooli prosessissa muutenkin kuin lopullisen valintapäätöksen tekijänä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) lupasi valtuuston varapuheenjohtajan Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) ehdotuksesta, että myös valtuusto pääsee haastattelemaan loppusuoran hakijoita.

Kuntalaisillekin järjestetään ehdokkaiden esittelytilaisuus ennen lopullista valintaa.

Ei ole suhmuroitu

Raatihuoneen valtuustosalissa nähtiin maanantai-iltana mielenkiintoinen näytelmä, joka ei mennyt alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan.

Heti kaupunginjohtajan hakupykälän alkajaisiksi Kiemunki nousi puhujanpönttöön ja myönsi, että SDP olisi halunnut hämeenlinnalaisen kansanedustajan ja valtuutetun Tarja Filatovin (sd.) mukaan kaupunginjohtajakisaan. Sen vuoksi SDP oli esittänyt ylemmän korkeakoulututkinnon vaatimuksen poistamista valintakriteereistä.

– Filatov olisi ollut erittäin pätevä hakija ja pahoin pelkään, ettei kisaan tule yhteiskunnallisissa tehtävissä yhtä meritoitunutta henkilöä. Asiaa ei ole todellakaan suhmuroitu muiden puolueiden kanssa. Emme ajaneet asiaa myöskään siksi, että se olisi avannut jollekin toiselle henkilölle portin eduskuntaan yhdeksi vuodeksi, Kiemunki totesi SDP:n varakansanedustajan asemaansa viitaten.

Muiden puolueiden etukäteiskeskusteluissa ilmaiseman vastustuksen vuoksi hän kuitenkin päätyi muuttamaan kaupunginhallituksen esitystä.

– Toivon meidän antavan Hämeenlinnasta sellaisen kuvan, että me kykenemme päätöksentekoon. Emme kaipaa saneeraajaa, joka lähtee tämän vuoden jälkeen irtisanomaan ihmisiä ja pistämän kaupunkia lihoiksi. Kaipaamme rauhallista kehittäjää, kärsivällistä, pitkämielistä ja hyvin määrätietoista johtajaa, joka pysyy valitsemassaan linjassa, Kiemunki linjasi ehdokkailta toivottavia ominaisuuksia.

Supermies tai -nainen

Kiemungin puheenvuoro avasi valtuutettujen toiveiden tynnyrin. Moni innostui esittämään pitkän listan tulevalta kaupunginjohtajalta kaipaamiaan tietoja ja taitoja.

Hämeenlinnaan kaivattiin toisaalta ammattijohtajaa, jolla on kokemusta ison organisaation johtamisesta, toisaalta arvojohtajaa, joka toimisi kaupungin keulakuvana. Lähes kaikki korostivat hyviä yhteistyötaitoja, talousosaamista sekä rohkeutta tuoda esille omia näkemyksiään kaupungin tulevaisuudesta.

Keskustelun lopuksi valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kiitteli syntynyttä konsensusta ja totesi valtuuston odottavan suorastaan supermiestä tai -naista.

– Superhenkilön tunnistaa siitä, että hänellä on alusvaatteet vaatteiden päällä. Ehkä me tyydymme sellaiseen henkilöön, jolla ne on perinteisellä tavalla puettuna, Rautio päätti kokouksen. (HäSa)