Kanta-Häme

Kaupunginjohtajan lähtökahvit maistuivat paukkupakkasessa

Hämeenlinnan kaupunginjohtajan Tapani Hellsténin lähtökahvit houkuttelivat yllättävän monia Hämeenlinnan torille, vaikka pakkasta oli vuoden tähän asti kylmimmän yön jäljiltä päivälläkin parikymmentä astetta.

Hellstén siirtyy Kuntien eläkevakuutuksen Kevan varatoimitusjohtajaksi.

Yrjö Kukkonen ja Jaakko Mäkelä hörppivät kahviansa tuulensuojaksi viritellyn teltan penkillä istuen, kun useimmat muut tyytyivät seisoskelemaan.

– On niitä huonompiakin kaupunginjohtajia ollut, tuumi Jaakko Mäkelä.

Yrjö Kukkosen mukaan kaupunginjohtaja on ollut ahkera mies, touhunnut kovasti.

Mäkelän mielestä vastaisuudessa kaupunginjohtajana pärjäisi yksikin mies, mutta ei kaksikaan mikään paha juttu ole. Kukkonen arvelee, että varamies on hyvä olla, mutta toisen johtajan vakituinen virka häntä vähän arveluttaa.

– Vaikka onhan se jo nyt.

Hellsténin kymmenvuotiskauden suurimmista aikaansaannoksista miehet ovat eri mieltä. Mäkelä sanoo vastustaneensa moottoritien katetta. Kukkonen pitää Verkatehdasta ehdottomana ykkössaavutuksena.

Verkatehtaasta mies muistetaan

Matti Alhonniemi on Kukkosen linjoilla, hänestäkin verkatehdas on menneiden kymmenen vuoden huippuasia Hämeenlinnassa.

Hän ei epäile, etteikö Hämeenlinnalle löytyisi uutta johtajaa.

– Tyhjiä paikkoja ei ole jäänyt. Uuden johtajan voi ottaa sisältä tai ulkoa, kummastakin on Hämeenlinnassa kokemusta.

Hän tuumii, että on vaikea päätellä, tarvitaanko yksi vai kaksi kaupunginjohtajaa.

– Yksi nyt kumminkin on vähimmäisvaatimus, mies naureskelee.

Marja Rautvirta kertoo, että lottokupongin vieminen ja Hellstén toivat hänet torin pakkaseen. Hän toki tiesi myös, että lauantai oli Hämeenlinnan kaupungin 374. syntymäpäivä.

– Hellstén on ihan ok. Hyvä hänelle, että voi vaihtaa tehtävää ja hyvä Hämeenlinnalle, että tulee uutta verta ja uusia näkemyksiä.

Marja Rautvirralle riittäisi yksi kaupunginjohtaja, hänestä nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo voi ottaa tehtävän.

– Onhan siellä niitä asiantuntijoita apuna.

Marja Rautvirran mielestä moottoritien kate on Hellsténin muistomerkki. Verkatehdasta hän pitää hyvänä, kunhan vuokria vaan saataisiin alemmas.

Torikahvit olivat yhdistetty kaupunginjohtajan lähtöjuhla ja kaupungin 374-vuotissynttärijuhla.

Jälkimmäistä juhlaa jatkettiin vielä alkuiltapäivästä Verkatehtaalla, jossa muun muassa jaettiin kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot, 5000 euroa kumpikin. Kulttuuripalkinnon sai kirjailija Tapani Bagge ja liikuntapalkinnon liikunnan opettaja ja liikunnan monitoiminainen Pirjo-Liisa Vilenius. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic