Kanta-Häme

Kaupunginorkesteri jäi lähes tuetta

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri aikoo valittaa elämänlaatulautakunnan tuoreesta avustuspäätöksestä. Toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla, sillä orkesteri jäi lähes ilman rahaa.

Orkesteri haki 35 000 euron avustusta eli samansuuruista summaa kuin on viime vuosina saanut. Elala myönsi sille 1 500 euroa.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valittaa. Summalla ei saa edes nuotteja, sanoo orkesterin intendentti Markku Jokinen.

Kaupungin tuki on orkesterin elinehto. Tänä vuonna 81 vuotta täyttävä orkesteri on ollut veitsenterällä jo vuosia, mutta nyt saatu avustus käytännössä lakkauttaa toimintamahdollisuudet.

Jokinen muistuttaa, että vielä vuonna 2004 orkesteri sai 80 000 euroa.

– Viisi vuotta tuki on pysynyt 35 000 eurossa. Vuonna 2011 järjestimme summalla 21 konserttia. Tästä vuodesta selviäisimme 20 000 eurolla. Se ei ole iso raha. Olemme karsineet kaiken mahdollisen.

Orkesteri valikoitui säästökohteeksi

Elala jakoi tänä vuonna yhteensä 310 000 euroa. Summa kutistui viime vuodesta 124 250 eurolla. Kulttuurihankkeet saivat tämän vuoden summasta noin kolmanneksen.

– Niin sanotun klassisen musiikin tuottamisen kaupunki on käytännössä ulkoistanut Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiölle. Tässä tilanteessa klassiseen musiikkiin ei kauhean paljon enempää voi laittaa, perustelee avustuspäätökset valmistellut Hämeenlinnan kaupungin juhlavuosien projektipäällikkö Antti Vihinen.

Kaupunginorkesteri oli hakurumbassa suurin menettäjä. Muutkin saivat tuta niukkuutta: esimerkiksi Naivistit Iittalassa -säätiö haki 25 000 euroa mutta sai 10 000, ja Hämeen kuninkaallisen nukketeatterin kannatusyhdistys haki yhteensä 18 212 euroa mutta sai 1 000 euroa.

Suurimman avustuksen sai Miniteatteri, 32 000 euroa.

Vihisen mukaan tarpeellinen säästö ei olisi onnistunut ”ilman isomman luokan säästökohdetta”. Sellaiseksi valikoitui kaupunginorkesteri.

– Orkesteria on kohdeltu samaan tapaan kuin muitakin yhdistyksiä. Avustussummat ovat sellaisia, ettei yhdenkään kulttuuritoimijan pitäisi pitää niitä pääasiallisena tulonlähteenä, Vihinen sanoo.

– Tiesin etukäteen, että tämä on kova esitys, mutta elämänlaatulautakunta ei lähtenyt sitä muuttamaan. Päätös ei ole millään lailla arvolatautunut.

”Sibeliuksen juhlavuonna!”

Markku Jokinen kritisoi kaupunkia siitä, ettei avustuksen mittavasta kutistumisesta varoitettu tarpeeksi varhain. Vihisen mukaan orkesteria varoitettiin.

Lopputulos on joka tapauksessa se, että orkesteri on ehtinyt entiseen tapaan valmistella ja sopia ohjelmistoaan. Seuraava konsertti on tulevana sunnuntaina Hämeenlinnan kirkossa.

Orkesteri aikoo koettaa hoitaa sovitut konsertit ”kuin rahaa olisi”. Se on sopinut esiintyvänsä esimerkiksi Musiikkia linnassa -festivaalin pääkonsertissa syksyllä. Orkesteri on myös saamassa tilausteoksen säveltäjä Sampsa Ertamolta. Nyt sitä ei ehkä kantaesitetäkään Hämeenlinnassa.

– Leikkaus ei ole missään linjassa siihen nähden, mitä muilta on leikattu. Sovittuja konsertteja on vaikea tässä vaiheessa enää perua, Jokinen sanoo.

– Millään logiikalla ei voi päätyä muuhun lopputulokseen kuin että orkesteri halutaan pois. Mutta jos näin vanha toimija halutaan ajaa alas, pitäisi olla pidempi varoaika kuin kaksi viikkoa. Ei näin toimita missään.

Jokinen kaipaa päätökselle tarkempia perusteluita kuin ”toiminnan päällekkäisyyden”.

– Olemme nimenomaan paikallinen toimija, joka tekee koulukonsertteja ja maakuntavierailuja. Ja näin käy vielä Sibeliuksen juhlavuonna. Olemme lahjoittaneet Sibeliuksen syntymäkotiin säveltäjän lähettämän kirjeen, jossa hän toivoo kaupunginorkesterille hyvää jatkoa. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic