Kanta-Häme

Kaupunginorkesteri panee ranttaliksi

Sitä saa mitä tilaa.

Näin voi kuvailla Hämeenlinnan kaupunginorkesterin tämän päivän konserttia Palokunnantalolla.

Kaikki alkoi siitä, kun konserttimestari, intendentti Markku Jokinen haaveili yhteistyöstä kapellimestari Pasi-Heikki Mikkolan kanssa. Haaveesta oli helppo tehdä totta, sillä Mikkolalla oli jo ideakin valmiina – wanhan ajan lastenkonsertti.

Se sopi hyvin kaupunginorkesterille, joka oli viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten esittänyt musiikkia lapsille. Muutenkin toiminta on ollut vakavahenkistä ja viihdemusiikkia on esitetty vähän. Jokinen on myös haaveillut uudesta yleisöstä. Lastenkonsertissa yhdistyvät nyt kaikki kaupunginorkesterin uudistushalut.

Jokinen ei ”tilatessaan” arvannut, että kaikki todella on uutta ja ihmeellistä orkesterillekin. Hän luuli, että konsertissa on yksi solisti.

– Nyt solisteja on kaksi ja täällä on kaikenmaailman käsinukkeja, Jokinen nauraa.

Eikä yleisökään vain istua tapita, vaan se pääsee leikkimään ja laulamaan kappaleiden aikana.

– Tämähän on jo pelottavan interaktiivista, Jokinen sanoo.

– On vaarallista soittaa mulle, Pasi-Heikki Mikkola hymyilee.

Pasi-Heikki Mikkolaa naurattaa, kun hän kuuntelee, kuinka ”peloissaan” Jokinen on. Interaktiivisuus ja viihteellisyys on Mikkolalle tuttua, arkipäivää.

Hän teki viimeksi seitsemän vuotta sitten Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa lastenmusiikkikonsertin.

Hämeenlinnan-konsertti mukailee Mikkelin-konserttia. Kyseessä on tunnin setti, jossa on ”wanhan ajan” lastenmusiikkia, muun muassa Georg Malmsténia. Kohderyhmä on vauvasta vaariin. Tosin wanhan ajan lastenlaulut saattavat kiinnostaa mummuja ja vaareja sekä alakoululaisia tai sitä nuorempia lapsia.

Solisteille uusi aluevaltaus

Lastenmusiikin tekeminen ei ole helppoa.

– Lapset osoittavat heti, tykkäävätkö vai eivät, Mikkola sanoo.

Myöskään kymmenhenkiselle orkesterille kappaleet eivät ole läpisoittoa.

– Olen sovittanut kappaleet, ja niissä on koukkuja soittajille, Mikkola paljastaa.

Solisteille lastenmusiikki on myös uusi aluevaltaus. Toinen solisti, Sibelius-opiston laulunopettaja Päivi Hirvikoski, kyllä kuuntelee lastenmusiikkia, mutta laulaja Hirvikoskelle se on uutta. Hän ei ole koskaan aikaisemmin laulanut yleisölle viihdemusiikkia.

– Tämä on mahtavaa. Rentoa ja iloista, ja tässä saa uudella tavalla eläytyä.

Kun kappaleissa on haastetta kymmenhenkiselle orkesterille, sitä se on myös solisteille. Toinen sopraano Marjuska Santala kertoo erityisesti Malmsténin kappaleiden olevan vaativia. Hänestä on kuitenkin hienoa, että lapsille tehdään laadulla ja ammattimaisesti musiikkia.

Jatkoa on luvassa

Pasi-Heikki Mikkolalla on lastenmusiikkimateriaalia Mikkelistä jäljellä. Vaikka yhtäkään konserttia ei ole vielä Hämeenlinnassa takana, uskaltaa Markku Jokinen jo luvata jatkoa, sillä uudenlainen musiikki on kaikille mukavaa vaihtelua.

– Tämä on positiivisesti erilaista. Neljä osaa saisi helposti.

Mikkola nyökyttelee.

Vieläpä, kun koossa on nyt melkein lähes kokonaan hämeenlinnalaisista muusikoista koostuva orkesteri. Mukana ovat Markku Jokinen, Sara Mansnerus, Antti Vesterinen, Lauri Krapu, Juho Vikman, Kimmo Kopra, Anni Ollila, Timo Tuunainen, Pekka Laurikka ja Leo Kunnas. (HäSa)

Wanhan ajan lastenkonsertti tänään tiistaina kello 18.30 Palokunnantalon salissa.