Kanta-Häme

Kaupunginorkesteri soittaa Raatihuoneessa yhdentoista vuoden tauon jälkeen

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri esiintyy tänään yhdentoista vuoden tauon jälkeen Hämeenlinnan Raatihuoneen salissa. Solisteina soittavat Linnea Hurttia ja Ivan Podyachev.
Viulisti Linnea Hurttia (keskellä) ja alttoviulisti Ivan Podyachev soittavat tiistaina Hämeenlinnan kaupunginorkesterin solisteina.

Jousimusiikki leijailee Hämeenlinnan Raatihuoneen salista portaikkoon ja alas asti. Kuulostaa siltä kuin iso soittorasia olisi todella hyvällä tuulella.

– Kuten soitin tykkää, että sitä soitetaan, tässä salissa tulee sellainen olo, että täällä kuuluu soida musiikki, innostuu kapellimestari Lauri Haapanen.

Lausunto on spontaani. Turkulainen Haapanen ei edes tiedä, millaista vääntöä Raatihuoneen käytöstä kamarimusiikkisalina on vuosien mittaan käyty.

Verkatehtaan valmistuttua Raatihuone oli vuosia kokonaan poissa konserttikäytöstä, vaikkei Verkatehtaalle edes rakennettu korvaavaa kamarimusiikkisalia.

Tiistaina Hämeenlinnan kaupunginorkesteri konsertoi Raatihuoneen juhlasalissa yhdentoista vuoden tauon jälkeen.

Kapellimestari Haapanen ja solistit, viulisti Linnea Hurttia ja alttoviulisti Ivan Podyachev, kehuvat kilpaa salin akustiikkaa.

– Tämä on loistava sali, joka sopii ainakin jousiorkesterille hienosti. Hemmetin hieno, lämmin soundi, Haapanen kuvailee.

– Tämä sali on minulle tosi iso yllätys, itävaltalainen Podyachev sanoo.

Hän ja Hurttia tulevat Hämeenlinnaan Tukholmassa vastikään pidetyn duo-konsertin ja Hurttian synnyinkaupungin Turun kautta Itävallasta, missä pariskunta tällä hetkellä asuu ja työskentelee.

Hurttia on parhaillaan virkavapaalla työstään Lappeenrannan orkesterin konserttimestarina. Podyachev työskenteli aiemmin Mikkelissä, mutta sai nyt työtä kotimaastaan, ja koko perhe muutti sinne.

Moni taideprojekti on saanut alkunsa nopeasti käydystä keskustelusta. Niin tämä konserttikin.

Linnea Hurttia soitti vuosi sitten Hauholla kesäkonsertissa ja keskusteli kaupunginorkesterin intendentin Markku Jokisen kanssa alustavasti siitä, että hän ja Podyachev voisivat soittaa duokappaleita viululle ja alttoviululle yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.

Sopiva aika löytyi nyt.

– Kun kerran saamme Linnean tänne, tilaisuus täytyy käyttää hyväksi, Jokinen iloitsee.

Raatihuone puolestaan järjestyi Jokisen mukaan Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtajan Päivi Raukon myötävaikutuksella.

– Hän ehdotti meille viime keväänä tiistaisarjaan osallistumista, Jokinen kertoo.

Romantiikka ja lämpö nostattavat kapellimestari Haapasen mukaan konsertin tunnelman. Ohjelmassa on muun muassa Franz Schubertin, Kurt Atterbergin ja Dag Wirénin kappaleita.

– Tunnelmassa on vähän ehkä intiaanikesää, mutta itse koen kappaleet romanttisen syksyisiksi. Se mitä syksyllä kaivataan, on lämpö, hän pohtii.

Solistien mieleen on erityisesti Kurt Atterbergin sarja viululle ja alttoviululle vuodelta 1917.

Konsertti Raatihuoneessa on edelleen harvinaista herkkua Hämeenlinnan kaupunginorkesterille.

Orkesteri on vuosia elänyt epämääräisessä tilanteessa, joka ei edelleenkään ole selkiytynyt.

– Kaikki on yhtä avoinna nyt kuin on jo pitkään ollut. Teemme sen, minkä pystymme. Mielikuvitusta pitää kyllä käyttää, Markku Jokinen sanoo.

Kaupunginorkesteria nyt viidettä kertaa johtava Lauri Haapanen kehuu kokoonpanoa siitä, että se on epävarmasta olemassaolostaan huolimatta musiikillisesti hyvässä kunnossa.

– Hyvällä jousiorkesterilla on arvoa. Jousiorkestereita ei ole koko Suomessa kovin monia, tämä ja Mikkelin orkesteri. Nämä ovat arvokkaita harvinaisuuksia, Haapanen toteaa. HÄSA

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri Hämeenlinnan Raatihuoneessa tiistaina 30.10. kello 19. Kapellimestarina Lauri Haapanen, solisteina Linnea Hurttia ja Ivan Podyachev.