Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunginpuiston kiviaidoista on peruskorjattu vasta neljäsosa

Kaupunginpuiston aitojen korjaus vie vielä vuosia.
Tampereentien varressa on kiviaitaa noin 500 metriä, josta osa on saatu korjattua. Kuva: Tomi Vesaharju
Tampereentien varressa on kiviaitaa noin 500 metriä, josta osa on saatu korjattua. Kuva: Tomi Vesaharju

Kaupunginpuiston eli Parkin kiviaitojen ja raunioiden kunnostaminen alkoi jo 15 vuotta sitten, eikä loppua ole näkyvissä. Elokuussa jatketaan Tampereentien reunassa olevan aidan pohjoispuolen peruskorjausta. Aita on päässyt vuosikymmenten kuluessa todella huonoon kuntoon.

Kiviaitaa on pelkästään Tampereentien varressa noin 500 metriä, mutta koko Kaupunginpuistossa monta kilometriä.

– Määrärahoja on korjausta varten vain 20 000 euroa. Käytännössä aitaa korjataan niin paljon kuin rahaa riittää, puistopuutarhuri Jouko Keskimaa sanoo.

Hämeenlinnan viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen ja Keskimaa epäilevät, että pelkästään Kaupunginpuiston kivirakenteiden kunnostamiseen kuluu ainakin kymmenen vuotta. Tähän mennessä vasta neljäsosa Kaupunginpuiston kiviaiheista on kunnostettu.

Kaupunginpuiston aidat, muurit ja rauniot ovat olleet aina koristeita, jotka tuovat puistoon kuitenkin ryhtiä ja luonnetta.

– Niiden korjaaminen on todella pitkäjänteistä ja hidasta työtä, Lappalainen korostaa.

Kaupunginpuisto on täynnä kiviaitoja ja raunioita, jotka olivat suurta muotia silloin, kun puisto 1800-luvun puolivälissä rakennettiin. Samaan aikaan myös Aulanko sai aitansa ja rauniolinnansa.

Keskimaan mielestä kiviaitojen kunnostusta ei hosuta, vaan sitä tehdään sitä mukaa kuin aikaa ja rahaa jää käytettäväksi.

– Työ on erittäin hidasta. Esimerkiksi Tampereentien aita on jouduttu ensin purkamaan ja rakentamaan sille uusi perustus ennen kuin numeroidut kivet voidaan taas asettaa paikalleen, Keskimaa sanoo.

Vangit rakensivat Kaupunginpuiston kivirakennelmat 1850-luvulla ja vangit myös korjaavat ne 2010-luvulla.

Pelkästään Tampereentien varren aidan kunnostaminen aloitettiin jo toistakymmentä vuotta sitten, kun maan alle jäänyt sadan metrin aitaosuus nostettiin uusien perustusten päälle.

Sitä ennen kunnostettiin Vanajaveden rantamuuria Hämeen vanhasta linnasta Kenraalin rantaan asti.

– Rantamuurin kunnostaminen se vasta hidasta on. Tekosaarten rantamuuria tehtiin 300 metriä vuodessa, Keskimaa kertoo.

Jouko Keskimaa luonnehtii Kaupunginpuistoa koko Hämeenlinnan helmeksi. Puisto on osa Kansallista kaupunkipuistoa ja sitä on kunnostettu pitkään.

Ensimmäisenä kunnostettiin laululava, kahvilarakennus, huoltorakennus sekä vanha kivilaituri ja huvimajat.

– Kiviaitoja ja -muureja on toki muuallakin Hämeenlinnassa, mutta keskitymme nyt Kaupunginpuistoon. Sehän on Hämeenlinnan helmi, Keskimaa muistuttaa. HäSa