fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunginpuistossa kartoitetaan, kuinka raunioina vankien 1800-luvun puolivälissä rakentamat tekorauniot oikeastaan ovat

Linnasta ei ole olemassa piirustuksia tai suunnitelmia, ja oletus on, että työt suunniteltiin pitkälti paikan päällä kuvernööri Otto Rehbinderin yksityiskohtaisten ohjeiden mukaan.
Aulangon tekorauniot alkavat olla jo oikeiden raunioiden iässä. Nyt kivirakenteiden kuntoa kartoitetaan. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Aulangon tekorauniot alkavat olla jo oikeiden raunioiden iässä. Nyt kivirakenteiden kuntoa kartoitetaan. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Hämeenlinnan kaupunginpuiston tekorauniolinnan kuntoa selvitetään arkkitehtitoimistolta tilattavalla vauriokartoituksella.

Kaupunginpuisto rakennettiin pääasiassa vankityövoimalla 1840–50-luvuilla ja tuolloin tehtiin myös kylmämuuraustekniikalla toteutettu tekoraunio. Linnasta ei ole olemassa piirustuksia tai suunnitelmia, ja oletus on, että työt suunniteltiin pitkälti paikan päällä kuvernööri Otto Rehbinderin yksityiskohtaisten ohjeiden mukaan.

Kaupunginpuisto on Suomen vanhimpia englantilaistyyppisiä maisemapuistoja Helsingin ulkopuolella. Kaupunginpuisto kuuluu Vanajaveden laakson ja Aulangon valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen ja on osa ensimmäistä Suomeen perustettua kansallista kaupunkipuistoa.

Kaupunkirakennepalveluiden mukaan tekorauniot on merkittävä historiallinen ja esteettinen, puistotaiteellinen elementti.

 

Kaupunkirakennepalvelut on pyytänyt tarjouksen työstä arkkitehti Sanna Ihatsulta CasaCo Studio oy:stä. Ilman alvia noin 5 000 euroa maksavassa kartoituksessa tutkitaan kivilatomukseen liittyviä riskikohtia ja sortumia. Työ tehdään paikan päällä ja vertailemalla nykytilannetta vanhoihin valokuviin.

Työ sisältää jatkotoimenpide-ehdotuksia. Vauriokartoituksen pohjalta voidaan edetä tarvittaessa varsinaisiin kunnostustöihin tai yksityiskohtaisempien korjaussuunnitelmien teettämiseen.

Sanna Ihatsu on tehnyt aikaisemmin vauriokartoituksen Aulangon Graniittilinnalle Metsähallituksen tilauksesta ja toimi suunnittelijana vuonna 2013 alkaneessa ja edelleen jatkuvassa Senaatti-kiinteistöjen tilaamassa Hämeen linnan vallihaudan ja siihen liittyvien kivirakenteiden kunnostustöiden ja maisemanhoidon suunnittelussa. Kartoitus toteutetaan vielä tämän vuoden aikana. HäSa

Menot

Uusimmat