Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupungintalon remontilla ei ole vieläkään aikataulua

Peruskorjauksen laajuutta pohditaan vielä.
Kaupungintalon A-osan kolmessa alinta kerrosta ovat tällä hetkellä tyhjillään sisäilmaongelmien takia. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupungintalon remontin aikataulu on edelleen hämärän peitossa.

Alun perin esitettyjen arvioiden mukaan remontin oli tarkoitus valmistua vuonna 2020. Remontin alku on kuitenkin viivästynyt jatkuvasti, eikä sille ole tällä hetkellä olemassa mitään aikataulua.

 

Tällä hetkellä kaupungintalon suhteen on menossa rakennuksen LVI-korjaussuunnitelman teko. LVI-korjaus liittyy yli 40-vuotiaan rakennuksen elinkaarikorjauksiin.

Suunnitelman valmistuttua urakkaa päästään kilpailuttamaan, jonka jälkeen varmistuu myös hankkeen aikataulu. Töihin päästään aikaisintaan ensi kesänä.

– Koska kaupungintalolle on joka tapauksessa tulossa iso remontti, päätimme samalla päivittää rakennusten LVI-tekniikan, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo.

Laajemmassa peruskorjauksessa, jossa tartutaan myös kaupungintaloa vaivaaviin sisäilmaongelmiin, ei olla vielä näin pitkällä. Isosuon mukaan ratkaisematta on esimerkiksi peruskorjauksen laajuus.

 

Kaupungintalo koostuu neljästä eri rakennuksesta, joista kaikki ovat erilaisia kunnoltaan.

Viime syksynä valmistuneessa kuntokartoituksessa kaupungintalon kellarikerroksessa ilmeni mikrobivaurioita sekä eristeissä että rakenteissa. Vauriot vaikuttavat kaikkien rakennuksien sisäilmaan. 

Isosuon mukaan juuri kellarikerroksen kunto on kaupungintalon ongelmista suurin, vaikka kartoituksessa korjattavaa löytyi muualtakin.

Nyt pitää selvittää, pystyykö osassa tiloista työskentelemään samaan aikaan, kun toisia korjataan.

Tämä onnistuisi esimerkiksi siten, että remontti tehtäisiin vaiheissa talo kerrallaan. Vaiheistus tosin venyttäisi remontin aikataulua entisestään.

Isosuo kuitenkin vakuuttaa, etteivät väistötilat muodosta ongelmaa, vaikka koko kaupungintalon henkilökunta muuttaisi pois remontin ajaksi.

– Kyse on kuitenkin väliaikaisista tiloista. Henkilöstöä on jo nyt siroteltu eri väistötiloihin.

 

Korjaustöiden mahdollinen vaiheistus ja myös väistötilojen tarve riippuu paljolti siitä, miten isoksi remontti lopulta muodostuu.

– Selvitämme nyt esimerkiksi sitä, pitääkö lattioiden äänieristykset purkaa. Tällöin lattiat pitää piikata auki ja väliseiniä purkaa.

Myös kellarille tehtävät korjaustoimet ovat vielä auki.

Remontin suuruuteen ja aikatauluun vaikuttaa myös se, korjataanko tilat nykyiseen käyttötarkoitukseensa. Esimerkiksi Kastellin kohdalla voidaan miettiä halutaanko se pitää avonaisena tilana vai ratkaistaanko sen sisätilat jollain muulla tavalla.

– Jos rakennuksia pitää peruskorjata isommin, voidaan koko kaupungintalon toiminnot joutua suunnittelemaan uudelleen.

Kaupungintalon omistaa Hämeenlinnan kaupungintalot -kiinteistöyhtiö. Remontti rahoitetaan yhtiön ottamalla lainalla, jonka takaaja on Hämeenlinnan kaupunki. Käytännössä kaupunki maksaa korjaukset kiinteistöyhtiölle maksaminaan tilavuokrina.

Lue myös: Kaupungintalon remontti viivästyy – suunnittelua ei ole päästy edes aloittamaan

Hämeenlinnan kaupungintalo

Koostuu neljästä rakennuksesta, joista kolme (A–C) on rakennettu vuosina 1966–69.

Rakennuksia on korjattu vuosien aikana useasti.

Kaupungintalon omistaa Hämeenlinnan kaupungintalot -kiinteistöyhtiö.

Sama osakeyhtiö omistaa myös Wetterin.

Peruskorjaus

Peruskorjaustarve lähti liikkeelle kaupungintalon sisäilmaongelmista.

Tällä hetkellä kokonaan väistössä ovat sisäilmaongelmien takia B- ja C-rakennukset ja A-rakennuksen kolme alinta kerrosta.

Korjausten alkamista on viivästyttänyt ainakin arvioitua myöhemmin valmistunut kuntokartoitus.