Kanta-Häme

Kaupungit voivat täydentää maskisuositusta paikallisesti – Hämeenlinnassa ei nähdä tarvetta poiketa valtakunnallisesta linjasta

Suojamaskien käyttöön liittyvä valtakunnallinen suositus annetaan tällä viikolla. Kaupungit voivat täydentää suositusta alueellisesti, jos alueen tautitilanne sitä vaatii. Turku antoi jo oman kaupunkikohtaisen suosituksensa.
Virallista suositusta suojamaskien käyttöön odotettiin jo viime viikolla. Ministeriö ei kuitenkaan sitä antanut, vaan asian valmistelua jatkettiin. Kuva: Arttu Laitala
Virallista suositusta suojamaskien käyttöön odotettiin jo viime viikolla. Ministeriö ei kuitenkaan sitä antanut, vaan asian valmistelua jatkettiin. Kuva: Arttu Laitala

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsti Varhila toivoo, ettei alueellisesti tehtäisi omia suosituksia tai ja linjauksia suojamaskien käyttämiseksi.

– Toki olisi toivonut Turun odottavan valtakunnallista suositusta, vastaavasti kuten Helsinki tekee, Varhila sanoo.

Turun kaupunki antoi viime viikon lopussa oman suosituksensa suojamaskien käyttämiseksi erityisesti joukkoliikenteessä.

Varhilan mukaan kunnat voivat halutessaan itse täydentää valtakunnallista suositusta omilla ohjeilla. Valtakunnallinen suositus suojamaskien käyttämiseksi annetaan tällä viikolla.

– Kasvomaskisuositus annetaan tällä viikolla ja kunnilla on mahdollisuus sitä omilla suorituksillaan täydentää, mikäli se on tautitilanteesta johtuen perusteltua, Varhila kommentoi asiaa Lännen Medialle.

Turussa suositus tehtiin itsenäisesti

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoi perjantaina, että kaupunki päätyi antamaan itse suosituksen suojamaskin käytöstä, koska kansallista suositusta ei odotuksista huolimatta annettu.

– Odotimme kovasti, että eilen asiasta olisi annettu kansallinen linjaus, mutta koska sitä ei tullut, teimme oman suosituksen, jotta ihmiset voivat varautua siihen ennen koulujen alkua, Arve kertoo.

Turussa koulujen syyslukukausi alkaa 12. elokuuta. Suosituksen mukaan kaupunkilaisia kehotetaan myös välttämään aamu- ja iltapäivän ruuhkabusseja, mikäli se on vain mahdollista.

– Olemme itse huolestuneita Turun tautitilanteesta ja haluamme itse tehdä kaiken sen minkä voimme, jotta koronavirus ei leviäsi, Arve sanoo.

Turun kaupunki suosittelee suojamaskien käyttöä julkisessa liikenteessä, sillä ruuhkabusseissa turvavälejä on vaikea noudattaa.

– Suositukseen ei liity mitään sanktioita, joten busseihin pääsee myös ilman maskia eikä ketään jätetä kyydistä pois.

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoi viime viikolla, ettei se aio antaa suositusta suojamaskien käytöstä joukkoliikenteessä. HSL kertoo noudattavansa THL:n valtakunnallisia ohjeita.

Hämeenlinnassa ei tarvetta omille suosituksille

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg kertoo, että kaupungissa ei ole nähty tarvetta alueellisille suosituksille.

– Seuraamme valtakunnallisia suosituksia ja koronavirustilannetta. Toki myös paikallisten suositusten antaminen on mahdollista, mikäli tarvetta ilmenee. Koronavirustilanne elää jatkuvasti, Lindberg toteaa.

Lindberg kertoo, että Hämeenlinnan palveluissa on tehty erilaisia paikallisia ennalta ehkäiseviä toimia koronaviruksen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi ulkopuolisia henkilöitä ei päästetä oppilaitoksiin vierailuille.

– Varautumistoimena myös koulu- ja päivätoimintakuljetuksia on viilattu niin, että ne tehdään erikseen. HäSa-LM

 

Juttua muokattu: Lisätty Lindbergin kommentit 10.8. kello 11.50

Asiasanat

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic