Kanta-Häme

Kaupunki aikoo yhdistää yhtiöitä

Hämeenlinnan kaupungin yhtiörakenne on vuoden kuluttua nykyistä yksinkertaisempi.

Hämeenlinnan elinkeinokonsernin yhtiöiden hallitukset kokoontuivat viime viikolla yhteisseminaariin, jossa tehtiin alustavia linjauksia yhtiörakenteen tehostamisesta. Pääperiaatteena on valtuustosopimuksen mukaisesti pyrkimys yhtiörakenteen virtaviivaistamiseen.

– Meillä on paljon elinkeinotoimijoita, kehittämistyötä tehdään useammassa paikassa ja elinkeinotiloja hallinnoi useampi toimija. Nyt lähdemme miettimään saadaanko toimijoita vähennettyä, kaupunginhallituksen konserninjaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kertoo.

Tavoitteena selkeämpi kokonaisuus

Tarvetta toimintojen yhdistämiseen on Vekan mukaan aiheuttanut muuttunut tilanne, valtion- ja EU-rahoituksen väheneminen tulevaisuudessa sekä Janakkalan ja Hattulan vetäytyminen Kehittämiskeskus oy Hämeestä.

Mitä yhtiöitä mahdollisesti lakkautetaan tai yhdistellään?

– Kehke, Innopark, Kantolan kiinteistöt, Sosiaalikehitys, Hämeen matkailu ja Virtaa Hämeeseen, uskon että siitä ryhmästä jokunen vähenee.

Vekka kuitenkin painottaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Nyt arvioidaan eri vaihtoehtoja, joista sitten työstetään eteenpäin pari kolmea mallia. En usko, että mitään yhtiötä suoranaisesti ajetaan alas, vaan lähinnä siirrellään toimintoja selkeämpiin kokonaisuuksiin.

Selvitystyössä käytetään myös kaupunkikonsernin ulkopuolisia asiantuntijoita.

Tarkoitus ei ole vähentää väkeä

Uuden palvelumallin suunnitelma on esillä 18. maaliskuuta kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Lisäksi se esitellään seuraavana päivänä kaupunginvaltuustolle sekä yhtiöiden henkilöstölle.

– Ennen kesää pitäisi olla linjaukset ja aikataulut selvillä. Viivyttely ei tässä auta, Vekka sanoo.

Myös henkilöstön vähentäminen on mahdollista yhtiörakenteen muuttuessa.

– Yhtiöissä on paitsi eläköityvää henkilöstöä myös määräaikaisuuksia. Kun työt aikanaan päättyvät, pitää arvioida, onko niitä enää tarkoituksenmukaista jatkaa tai tehdä uusia työsopimuksia.

– Resurssit ja rahat mitä tulee valtiolta seudun kehittämiseen vähenevät jatkossakin, mikä varmasti jollain aikataululla tarkoittaa, että meillä on vähemmän tekijöitä.

Vekka kuitenkin kiistää, että kyseessä olisi irtisanomisiin tähtäävä säästöohjelma.

– Se ei ole tarkoitus, vaan parantaa palvelua käyttäjille ja selkeyttää toimintaa työntekijöille. (HäSa)