Kanta-Häme

Kaupunki antaa hätäapua homekouluille

Vahtimestari Raimo Räisänen nostaa Kaurialan koulun kellarikerroksen lattiassa olevaa metallikantta.

Alla kulkee viemärikanaali. Kanaalin pitäisi olla tyhjä, mutta tällä hetkellä kanaalissa seisoo vajaan puolen metrin verran vettä.

Koulun rehtori Pekka Saroksen mukaan koulun huono kunto on tullut henkilökunnallekin yllätyksenä.

– Olemme toki tienneet, ettei tämä mikään huippukuntoinen rakennus ole, Saros kertoo.

Heikosta sisäilmasta kärsivissä Kaurialan ja Lyseon kouluissa sekä Keskuskoulussa aloitetaan hätäelvytys, jotta koulurakennukset kestävät käyttöikänsä viimeiset metrit. Toimenpiteet perustuvat kaupungin sisäilmaryhmän suosituksiin.

Kaurialan kouluun tehtävien korjaustöiden on määrä saada rakennus kestämään ensi vuoden lopussa alkavaan peruskorjaukseen saakka. Lyseon yläkoulun pitäisi kestää siihen asti, kunnes Nummen uusi palvelukeskus valmistuu.

– Osa työtehtävistä on jo tilauksessa, ja osa aloitetaan lähipäivinä ja -viikkoina. Yritämme hyödyntää koulujen syyslomaa, opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kertoo.

Ristiriitaista tietoa

Kaurialan koulun heikko sisäilma alkoi ilmetä tänä syksynä, kun opetuspalveluiden tietoon alkoi tulla muun muassa henkilökunnan ja oppilaiden poikkeuksellista oireilua.

Maanantaina koko koulussa tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oirekyselytutkimus, jossa selvitettiin, kuinka paljon oppilaat ovat oireilleet alkuvuoden aikana.

Koulun kahdeksasluokkalaiset Amanda Hovila ja Aliisa Lihavainen ovat tänä syksynä huomanneet muutoksen aiempaan verrattuna

– En ole aikaisemmin juuri koskaan sairastellut, mutta tänä vuonna olen ollut jo pari kertaa kipeä. Toisaalta ilmanlaatuun on myös jo tottunut, Lihavainen sanoo.

– Voisi ilmanlaatu parempikin olla, Hovila lisää.

Kaurialan koulun korjaustoimenpiteistä oli levinnyt myös koulun henkilökunnan keskuuteen ristiriitaista tietoa. Viime tiistaina henkilöstölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa paikalla ollut työterveyslääkäri oli suositellut koulun sulkemista kokonaan.

Seuraavana päivänä vanhemmille esitellyssä tilaisuudessa kaupungin sisäilmatyöryhmä oli kuitenkin esitellyt toimenpidelistan, jolla koulussa voi toiminta jatkua.

Mistä suunnanmuutos johtui, Antti Karrimaa?

– Työterveyslääkärin muistio oli tullut julkisuuteen ennen, kuin sisäilmatyöryhmä oli edes ehtinyt kokoontua. Kun käsittelemme työryhmässä asioita, otamme huomioon kaikki lausunnot, jotka tilanteeseen liittyvät. Lausunto on itsessään perusteltu, se rakentui henkilöstölle tehtyihin oirekyselyihin.

– Meillä sattui olemaan sisäilmatyöryhmän kokous ennen huoltajien tiedotustilaisuutta. Pystyimme kokoamaan nämä kaikki tiedot yhteen ja kokoamaan tämän toimenpidelistauksen, Karrimaa toteaa.

Alipaineistus eristää mikrobit

Sekä Kaurialan että Lyseon kouluissa sekä Keskuskoulussa homeitiöiden leviäminen estetään alipaineistamalla tilat, joissa hometta on esiintynyt. Alipaineistetusta tilasta ilman ei pitäisi levitä muualle rakennukseen.

Lisäksi ilmanvaihtojärjestelmiin liitetään ionisointilaitteisto, joka tuhoaa ilmassa olevat mikrobit. Koulujen 15 minuutin välituntien ajaksi oppilaiden on siirryttävä ulos.

Kaurialan koulun kellarikerros suljetaan toistaiseksi kokonaan käytöstä. Rehtori Saros on tyytyväinen siihen, että kaupunki on reagoinut huonontuneeseen sisäilmaan.

– En ole rakennusasiantuntija, mutta toimenpiteet vaikuttavat perustelluilta ja oikeansuuntaisilta. Yritän olla optimistinen, Saros sanoo.

Linnan tilapalveluiden rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho arvioi, että ilmanlaadun hätäparannukset maksavat kymmeniätuhansia euroja jokaista koulurakennusta kohti.

Nyt aloitettavien korjaustöiden vaikutuksia mitataan loppuvuodesta.

– Marraskuun loppuun mennessä meillä pitäisi olla tiedossa, tarvitsevatko nämä koulut lisätoimenpiteitä, Metsäalho toteaa. (HäSa)