Kanta-Häme

Kaupunki ei esitä Katumajärvelle lupaa sähköperämoottoreille

Hämeenlinnan kaupunki ei aio esittää ely-keskukselle Katumajärven moottoriveneilykiellon osittaista purkamista.

Katumajärven kalastusyhdistys on pyytänyt, että ajaminen äänettömillä sähköperämoottoreilla sallittaisiin. Pyyntöä perustellaan sillä, että myös heikkovoimaiset vanhukset ja liikuntarajoitteiset voisivat liikkua vesillä ja kalastaa.

Kaupungin kahden virkamiehen allekirjoittamassa vastauksessa kalastusyhdistykselle sanotaan, että mahdollisen esityksen tekeminen kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan, mutta virkamiehet eivät aio valmistella hallitukselle asiaa koskevaa esitystä.

Kantaansa allekirjoittaneet vs. tilaajajohtaja Tarja Majuri ja kaupunginlakimies Miia Luukko perustelevat muun muassa sillä, että sähköperämoottorien sallimiseksi ei ole esitetty selkeätä yleisestä edusta johtuvaa perustetta. Katumajärven vesien osakaskunnat eivät myöskään ole päättäneet hakea kiellon purkua.

Kaupungin kirjeessä kehotetaan kalastusyhdistystä hakemaan kiellon purkua suoraan ely-keskukselta, jonka päätösvallassa asia on.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Varjonen manaa viranomaisten pompottelua.

– Olemme jo kerran käyneet ely-keskuksessa, jossa kehotettiin kääntymään kaupungin ympäristöosaston puoleen. Nyt kaupunki passittaa taas ely-keskukseen, hän ihmettelee.

Toisaalla linnut häiriintyvät, toisaalla eivät

Kaupunki haki Katumajärvelle moottoriveneilykiellon vuonna 1980, Samalla kielto haettiin Ahvenistonjärvelle, Aulangonjärvelle ja Kahtoilammelle. Perusteluina olivat vesistöjen pienuus tai kapeus ja monenlaiset luontoarvot sekä virkistyskäyttö.

Uudenmaan ely-keskus on sallinut enintään 1,5 kW:n tehoisten sähköperämoottorien käyttämisen Karkkilan Pyhäjärvellä sekä Espoon Bodominjärvellä ja Matalajärvellä. Polttomoottorien käyttö niillä on edelleen kielletty.

Esimerkiksi Espoon molemmat järvet ovat pieniä ja niiden rannalla on asutusta. Lisäksi Matalajärvi kuuluu Natura 2000-alueeseen ja siellä pesii runsaasti vesi- ja rantalintuja ja se on muuttomatkojen levähdyspaikka.

Hämeenlinnassa katsotaan, että sähköperämoottoreilla voi olla vaikutuksia lintuihin ja ympäristöön. Ympäristöhaittana mainitaan akkujen sisältämät raskasmetallit. Kaupungin kirjeessä myös todetaan, että Uudellamaalla sähköperämoottorien käytön sallimista on hakenut yhdessä useampi jakokunta. Katumalla vain kalastusyhdistys. (HäSa)