Kanta-Häme

Kaupunki ei luovu Siiristä

Siirin alueen rakentamisesta ei luovuta, vaikka osa Siirin kakkosalueen asemakaavasta meni kumoon Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Näin vakuuttaa tilaajajohtaja Päivi Saloranta, jonka mukaan nyt pohditaan jatkotoimia.

Kiista koskee Siiri kakkoseen kuuluvaa lehtoaluetta ja sen halki suunniteltua Siirinkatua. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan asemakaavassa ei ole riittävästi otettu huomioon alueen luonnonarvojen vaalimista, ja siksi kaupunginvaltuuston päätös kaavan vahvistamisesta on lainvastainen.

Linjaus mukana yleiskaavassa

Päivi Salorannan mukaan puntaroitavana on useita vaihtoehtoisia toimintatapoja. Kaupunki saattaa valittaa hallinto-oikeuden ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta tähän asiaan ei ole vielä otettu kantaa millään tavalla.

– Siirinkadun linjaus on hyväksytty oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan, mutta hallinto-oikeuden kannan mukaan se ole riittävä peruste asemakaavan linjaukselle. Voisi olla hyvä keskustella siitä, milloin yleiskaava katsotaan vanhentuneeksi, Saloranta sanoo.

Valituksen sijaan tai sen rinnalla voidaan Salorannan mukaan etsiä kokonaan uutta reittiä alueen kokoojakadulle.

– Se on kuitenkin erittäin hankalaa ja hajottaa kaupunkirakennetta. Sekään ei ole järkevää, että Siirin alueen osat olisivat erillään toisistaan ilman kauttakulkuyhteyttä.

Kaupunki päätti viime keväänä rajata valituksenalaisen lehtoalueen asemakaavan ulkopuolelle, jolloin muu kaava sai lainvoiman valituksesta huolimatta.

Samalla alueelle alettiin suunnitella korvaavaa tieyhteyttä 10-tieltä Velssintien liittymän ja Siirintaustantien kautta. Sen kaavatyö on vielä kesken. Siksi myöskään alueen tontteja ei ole vielä tullut myyntiin.

Kolmas vaihtoehto on etsiä Siirinkadulle parempi linjaus läheltä asemakaavassa esitettyä reittiä. Tosin linjauksen muuttamista on myös pidetty hankalana muun muassa maastonmuotojen takia.

– Tästä voidaan varmaankin keskustella luontoväen ja muiden tahojen kanssa, että löytyisikö reitti, joka sopisi useimmille. (HäSa)

 

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic