Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunki heltyi vuokraamaan Hauhotalon parkkipaikan, mutta pani samalla yhtiön avustamiselle pisteen

Hämeenlinnan kaupunki selvittää, voisiko pitäjästä löytyä muuta käyttöä vuosia talousvaikeuksissa olleen yhtiön omistamalle rakennukselle.
Hauhotalon omistus siirtyi kuntaliitoksessa Hämeenlinnan kaupungille, ja kaupunki myi sen edelleen vuonna 2011 paikallisten perustamalle osakeyhtiölle. Arkistokuva: Markku Tanni

Hämeenlinnan kaupunki avustaa koronaepidemian vuoksi talousvaikeuksiin joutunutta Hauhotalo oy:tä vuokraamalla Hauhotalon pysäköintialueen kesä-syyskuuksi.

Kaupunginhallituksen eilen maanantaina tekemän päätöksen mukaan kaupunki maksaa yhtiölle yhteensä 3 000 euroa. Alue tulee muun muassa Hauhon Vanhallaraitilla ja satamassa vierailevien turistien käyttöön.

Ehtona on, että kaupungille ei tule alueen ylläpitovastuuta. Nykyisellään pysäköintialue ei ole vierailijoiden vapaasti käytettävissä.

Kaupunginhallitus päätti myös selvityttää, voidaanko kaupungin toimintoja Hauholla – kuten kirjasto tai päiväkoti – siirtää Hauhotaloon. Tällöin joistain muista tiloista kuin Hauhotalosta voitaisiin luopua, jos muutos olisi taloudellisesti järkevää.

Kaupungin toimialojen ja tilapalvelun tulee selvittää asia ensi syyskuun loppuun mennessä.

Jos Hauhotalolle ei ole tarvetta muussa kuin nykyisessä käytössä, omistajayhtiö voi kaupunginhallituksen päätöksen mukaan myydä kiinteistön ja sillä olevat rakennukset.

Päätökseen sisältyy yksiselitteinen linjaus, ettei kaupunki enää jatkossa avusta yhtiön toimintaa.

Koronaepidemia vei tulot tilaisuuksista

Hauhotalo Oy on hauholaisten seurojen, yhtiöiden, yhdistysten ja yksityishenkilöiden perustama yhtiö, joka omistaa pitäjän keskustassa sijaitsevan, kokoontumis- ja juhlatilana toimivan rakennuksen.

Talon omistus siirtyi vuoden 2009 kuntaliitoksessa Hauholta Hämeenlinnan kaupungille, ja kaupunki myi sen edelleen vuonna 2011 paikallisten perustamalle osakeyhtiölle 2 000 euron nimelliseen hintaan.

Samassa yhteydessä kaupunki osallistui yhtiöön 2 000 euron osakepääomalla. Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 6,87 prosenttia.

Hauhotalo Oy jätti toukokuussa kaupungille anomuksen avustamisesta, koska yhtiö joutui talousvaikeuksiin koronaepidemian vuoksi.

Maalis-heinäkuulle sovittujen tilaisuuksien peruuntuminen aiheuttaa yhtiölle noin 4 000 euron menetykset. Kiinteitä kustannuksia on pystytty alentamaan lähinnä alentamalla tilojen peruslämpötilaa, mutta niitä on yhä noin tuhat euroa kuukaudessa.

Viime vuonna yhtiö teki ensimmäisen positiivisen tuloksensa. Nyt viime vuoden tulot on käytetty.

Apua haettu monta kertaa

Yhtiö on anonut kaupungilta avustusta useaan otteeseen. Kaupunginhallitus myönsi viisi vuotta sitten yhtiölle runsaan 11 500 euron avustuksen. Tuo perustui yhtiön perustamisvaiheen epäselvyyksiin, jotka liittyivät yhtiön yleishyödyllisyyden arviointiin ja siihen liittyvään kiinteistöverosta vapautumiseen.

Viime syksynä Hauhotalo Oy ehdotti kaupungille talon palauttamista kaupungin omistukseen, mutta kaupunki ei pitänyt palauttamista mahdollisena. HäSa

Lue myös: Hauhotalo ja Turvantalo jäivät tukea vaille (5.6.2018)

Päivän lehti

5.7.2020