Kanta-Häme

Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä eivät käyttäneet väärin kehitysapurahoja

 

Kuntaliiton hallinnoimasta kehitysyhteistyöohjelmasta ei löydetty varojen väärinkäytöksiä ulkoministeriön teettämässä erityistilintarkastuksessa.

Näin epäilyistä vapautuivat lopullisesti muun muassa Hämeenlinnan kaupunki sekä Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymä.

Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelmassa on mukana 16 kuntaparia Suomesta ja Afrikasta. Nyt tehty erityistilintarkastus oli otantatutkimus, ja siinä oli mukana kuusi kuntaparia.

Yksi erityistilintarkastukseen joutuneista oli Hämeenlinnan kaupunki, jonka varojen käyttö Kenian Nakurussa tehtävässä kehitysaputyössä oli suurennuslasin alla.

– Emme saaneet mitään tietoa, mistä meitä epäiltiin. Itsekin sitä ihmettelimme kovasti. Mitään ongelmia ei kuitenkaan ilmennyt. Saimme pikemminkin kehuja siitä, miten hyvin asiat on hoidettu, kertoo kaupungin kansainvälisten asioiden sihteeri Marja-Leena Helkiö.

”Oli syytä epäillä”

Erityistilintarkastukseen kuudessa kunnassa ryhdyttiin ulkoministeriön aiemmin suorittaman sisäisen tarkastuksen perusteella.

– Siellä oli niin merkittäviä puutteita sisäisessä valvonnassa ja riskien hallinnassa, että meillä oli syytä epäillä myös väärinkäytöksiä, kertoo ulkoministeriön ylitarkastaja Heli Iirola.

Tarkastus osoittikin puutteita sisäisessä valvonnassa ja hyvän hallintotavan noudattamisessa.

Ensimmäisessä tilintarkastuksessa ulkoministeriö kävi läpi mm. Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän varojen käytön Namibian Omarurussa käynnissä olevassa kehitysyhteistyöhankkeessa. Ylitarkastaja Iirola kertoi tuolloin (HäSa 19.6.) epäilyistä, joiden mukaan kuntayhtymä olisi vuonna 2010 käyttänyt yli 110 000 euron rahoituksesta peräti 98 000 euroa pelkkiin hallinto-, matka- ja palkkakuluihin.

– Tilintarkastuksessa meillä oli kaikki asiat kunnossa, joka ikinen kuitti, kertoo lehtori Pasi Henriksson.

Varat yhä jäädytettyinä

Ulkoministeriö keskeytti koko kehitysyhteistyöohjelman kesäkuussa ja jäädytti varat.

Ministeriö aikoo pian tehdä päätöksen siitä, jatketaanko hanketta jäljellä olevat puolitoista vuotta.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma harmittelee, että kuntia kohtaan esitettiin perättömiä syytöksiä väärinkäytöksistä jo ennen tarkastusta.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että ulkoministeriö nyt voi jatkaa ohjelman rahoitusta.

Jatkohaluja olisi

Hämeenlinnan kaupungin hanke Nakurussa on vuosille 2011–2013. Rahoitus on saatu alun perin puoleksitoista vuodeksi, ja tarkoitus on hakea jatkorahoitusta.

– Emme kuitenkaan tee mitään ennen kuin ulkoministeriöstä ja Kuntaliitosta tulee tietoa jatkosta, Marja-Leena Helkiö sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki on saanut vuositasolla kehityspurahaa alle 100 000 euroa. Rahoilla on Nakurussa kehitetty koulutoimea mm. järjestämällä opettajille koulutusta sekä luomalla opettajien resurssikeskus. Lisäksi on järjestetty ympäristöprojekteja.

Koulutuskuntayhtymän saama rahoitus on ollut myös sadantuhannen euron luokkaa vuosittain. Käyttämätöntä rahaa on tälle vuodelle muutama kymmenentuhatta.

– Jos projekti jatkuu, teemme uuden rahoitushakemuksen vuodelle 2013. Tarkoitus olisi laajentaa Namibian päässä teknisiä vesihuolto- ja paikkatietoasioita uusiin kuntiin ja kehittää sikäläistä yhteistyötä, Pasi Henriksson kertoo. (HäSa, STT)

Päivän lehti

5.4.2020