Kanta-Häme

Kaupunki joutuu maksamaan katteen lisätöistä

Pitkäksi venyneen välimiesmenettelyn tuomio Hämeenlinnan kaupungin ja YIT Rakennus oy:n kiistasta liittyen moottoritien katteen rakentamisen lisätöihin annettiin perjantaina iltapäivällä.

Tuomion tarkemmasta sisällöstä ei annettu kaupungin taholta tuoreeltaan tietoa sen monimutkaisuuteen vedoten.

– Kyseessä on yli 160-sivuinen päätös. Ei ole aivan selkeää, kumpi osapuoli voitti, kaupunginlakimies Miia Luukko totesi noin tunti tuomion saapumisen jälkeen.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo tähdensi, ettei ollut perjantaina alkuillasta ehtinyt perehtyä tuomioon tarkemmin.

– Tiedän, että joudumme maksamaan enemmän lisätöitä kuin alunperin ennakoimme, mutta vähemmän kuin YIT Rakennus on vaatinut. Myös vastapuoli joutuu maksamaan jotain, joten karkeasti ottaen tuntuu siltä, että korvaukset menevät noin kiistan puoliväliin.

Miia Luukon mukaan kaupunki tiedottaa tuomion sisällöstä maanantaina.

Hämeenlinnan kaupungin ja pääurakoitsija YIT Rakennus oy:n erimielisyydet koskivat urakoitsijan vaatimuksia suunnitelmien myöhästymisestä, hulevesipumppaamon muutostyön korvauksista sekä katurakenteiden hyvityksistä.

Kiistan keskiössä oli Eureninkadun tuntumasta löytynyt turve, joka piti vaihtaa kiinteään maa-ainekseen.

YIT Rakennuksen kaupungilta vaatima korvaussumma oli 4,1 miljoonaa. Kaupunki puolestaan vaati urakoitsijalta 1,9 miljoonan euron hyvitystä.

Syksyllä 2013 alkaneen välimiesmenettelyn käsittelyaika oli poikkeuksellisen pitkä.

Liike-elämä käyttää välimiesmenettelyä usein sen nopeuden ja luotettavuuden vuoksi. Tuomion antaminen kestää yleensä 3–9 kuukautta.

Tuomio oli luvattu aiemmin antaa toukokuun loppuun mennessä, mutta sen saapuminen perjantaina juuri ennen virka-ajan päättymistä oli siltikin yllätys.

Vielä torstaina Juha Isosuolla ei ollut mitään tietoa tuomion antamisen ajankohdasta.

– Käsittelystä on tehnyt pitkän sen ennakkotapauksen luonne. Julkishallinto ei ole ollut aiemmin mukana välimiesmenettelyssä. Moottoritien kate on myös hankkeena sellainen, joita ei ole Suomessa aiemmin ollut, Isosuo totesi torstaina.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut perjantaina YIT Rakennus oy:n edustajaa. HÄSA

Suomeksi: Välimiesmenettely/ välimiesoikeus on vaihtoehto tuomioistuinmenettelylle. Sitä käytetään vakiintuneesti liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisemiseksi. Välimiesoikeuden toiminta on salaista, eikä päätöksestä voi valittaa. Välimiehet saavat itse määritellä palkkionsa suuruuden.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic